Apropo de mentalitate

Apropo de mentalitate

Am citit acest articol in urma cu cativa ani.Astazi citind stirile de pe un site, l-am regasit din nou.Vi-l recomand cu placere .


Ion STANCA
ion.stanca@axelsoft.net


In revista Forbes din aprilie 2010 este un articol de fond: Romania își scrie biletul de adio. De la cei din guvern, pina la cei din mediul de afaceri, si de acolo la oamenii obisnuiti, romanii gindesc pe termen scurt. Cit de sinucigasa este lipsa lor de strategie? Un german scrie despre romani: “Un popor naiv care se crede foarte destept si smecher”.


Vestea trista este ca astea sunt valabile pentru mai mult de 99% dintre noi romanii. Nici eu nu fac exceptie.


Am o mica firma de IT care nu este afectata deloc de criza, de situatia din Romania. Asta pentru ca asteptam o criza puternica imediat dupa aderare. Incepind cu 2005 am inceput sa ma pregatesc pentru marea criza postaderare. Si am ajuns sa implementam solutii SAP pentru filialele unor corporatii internationale in tari precum Liban, Malezia, Bulgaria, Romania …


Ca firma de IT avem oportunitati internationale excelente, salariati tineri cu IQ foarte ridicat, standarde internationale de business, dar nu ne merge deloc bine.


Nu l-am votat pe Basescu, ci pe Klaus Johanis (Gioana). Dar nu Basescu, Boc, Videanu ne impiedica pe noi sa o ducem mai bine, ci mentalitatea si atitudinea noastra, incepind cu mine, pina la ultimul salariat. Am facut citeva stagii in Germania si Franta si acolo eram alt om. Aproape ca nu era diferenta intre mine si colegii germani. Dar cind vin in Romania sunt cu totul altul, sunt roman, nu german. Dar si reciproca este adevarata. Am venit din Franta cu doi absolventi francezi care si-au facut lucrarea de diploma la Dacia (in 1998, inainte de a preluarea de catre Renault). Dupa 6 luni acesti tineri francezi erau “romani”.


In Germania am fost la o firma unde lucra un fost student de-al meu. Mai erau si alti romani si l-am intrebat pe patron daca este multumiti de romani. Mi-a raspuns ca la inceput nu a fost multumit, pina s-a prins ca nu trebuie sa lase doi romani unul linga altul.


Convingerea mea este ca aproape nimic nu merge bine in Romania fara management strain. Si asta nu din cauza ca romanii sunt manageri atit de slabi, ci ca noi romanii contestam orice manager, bun sau slab. Este evident ca un guvern mai slab ca asta nu a fost niciodata in Romania, asta si din cauza crizei.


Singura sansa a Romaniei este un presedinte strain, un prim ministru strain, ministri straini, directori de spital si scoli straini. Ca la majoritatea companiilor care merg bine in Romania: Renault, Ford, Orange, Vodafone … Sunt atit de convins de asta incit acum imi caut un manager (partener) strain.


Pina atunci sa-i dam dreptate grecului Pericle care spunea acum 2500 de ani: “Nenorocirea mea si a voastra nu este ca suntem cum suntem, ci ca nu facem aproape nimic sa iesim din starea asta”. Daca ar invia Pericle acelasi lucru le-ar spune si azi grecilor si noua, romanilor.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.