Fotbalul, vinul si pescaria ( partea 1 )

Fotbalul, vinul si pescaria ( partea 1 )

Unii oameni au un talent inascut de a se pricepe la toate,in special la fotbal,la facut vinuri si la piscicultura.


Daca la fotbal nu comentez,as vrea sa dezvolt putin subiectul legat de vin si pescarie.


Pentru a face vin, a creste peste sau a face pescuit sportiv unele persoane nu au nevoie de nici o indrumare.Ei stiu totul.Vecinii,tovarasii de afaceri si prietenii le sunt cei mei buni sfetnici.Mai citesc doua pagini dintr-o carte,mai vad doua trei emisiuni pe la televizor si pot sa-si scrie singuri diploma de specialisti.


Ce-i asa de greu sa faci vin? se intreaba respectivul¨specialist¨in vinuri.


Clatesti butoiul cu apa rece,il dai de-a dura de 5 ori,nu conteaza ca a mai ramas drojdie de anul trecut in el ca doar e tot de la vin.


Cumperi strugurii,ii zdrobesti cu tot cu ciorchini,ii lasi o saptamana in cada ca sa fermenteze asa cat sa ia aromele,tragi mustul in butoiul de fibra de sticla ca asa e trendy, pui fierbatorul si lasi mustul sa fiarba.


Vezi ca in butoi ti-ar mai incapea vreo 5 galeti de vin asa ca mai iei vreo 4 saci cu struguri ii dai la zdrobitor si torni mustul dulce peste vinul care fierbe deja.


Observi a doua zi ca vinul s-a oprit din fiert,mai astepti vreo doua zile sa vezi daca mai fierbe dupa care ii pui dopul si astepti sa se linisteasca.Nu-l tratezi cu sulf ca tu faci vin bio si sulful e o chimicala de la care te ia durerea de cap ca asa ai auzit tu prin sat.


Dupa o luna scoti o cana de vin ca sa te cinstesti si observi ca parca e mai mult tulbure decat limpede,parca e cam dulce si are un usor gust a mucegai.


Te striga un vecin pana la poarta ca sa te intrebe ceva,uiti cum trece timpul si dupa doua ore cand revii in casa vezi ca vinul tau din oala in afara faptului ca nu-i limpede parca ar avea si o culoare mult mai inchisa decat atunci cand l-ai scos din butoi.Ca tacamul sa fie complet inainte de sarbatori vezi ca vinul tau a inceput din nou sa fermenteze usor.


Pana dupa anul nou vinul isi schimba total gustul si culoarea si nu-ti ramane decat sa-l pui la rachiu.Te lamentezi si spui ca sigur au fost strugurii de proasta calitate.


De sarbatori omul nostru este invitat de catre tipul de la care a cumparat strugurii la o degustare si respectivul,oenolog de meserie ,cu practica la unele crame celebre din Franta il invita jos in crama unde deschide caneaua la un butoi de stejar si il serveste cu un vin facut din acelasi soi de struguri pe care ii cumparase si el.


Un vin limpede,clar,sec,de o culoare galben verzuie,cu o aroma si un buchet incantator.


“Nu se poate domnule sa fie vinul din aceeasi struguri,e o smecherie la mijloc,ce eu nu stiu sa fac vin?” il intreaba siderat omul nostru.


La care tipul,oenolog de meserie de peste 20 de ani,specialist in vinificatie ii adreseaza cateva intreabari:
-ati folosit butoi de stejar pentru pastrarea vinului?
-ati curatat butoiul de toate resturile de drojdii,l-ati spalat foarte bine si foarte important l-ati afumat la interior cu panglica de pucioasa ?
-ati desciorchinat strugurii cand i-ati dat la zdrobitor si i-ati lasat la macerat in cada?
-cand ati pus mustul in butoi la fermentat ati avut grija ca dopul cu fierbator sa etanseze perfect pentru a nu permite aerului sa intre in butoi in timpul fierberii?
-la trei saptamani dupa ce a stat din fiert si s-a linistit ati pritocit vinul ca sa-l trageti de pe drojdie pentru a-i reduce sansele de a fierbe din nou si a nu capata gust de drojdie?
-ati tras vinul din butoiul in care a fiert intr-un nou butoi,pregatit si tratat cu pucioasa ca in primul caz?
-ati tratat vinul cu metabisulfit de sulf concentratie 6% 1 g/litru vin pentru a distruge toate resturile de drojdii si bacterii care pot provoca oxidarea si casarea lui?
-ati tratat cu bentonita care nu este altceva decat o argila naturala care actioneaza ca un magnet ce atrage toate impuritatile din vin si il limpezeste?


Omul nostru proceseaza greu informatiile.Desciorchinare,sulfitare,bentonita,pritocire,butoaie de stejar de pe vremea bunicilor.

“Specialistul lui peste care cata sa ma impresioneze dar daca totusi are dreptate in ceea ce spune.”


Oenologul ii explica in continuare individului ca acelasi vin tinut in doua butoaie diferite ii poate da gusturi diferite.Vinul extrage din doaga de stejar anumite taninuri si arome pe care nu le gaseste intr-un butoi de fibra.
Ii spune ca daca ar fi urmat si el toti acesti pasi cu siguranta ca si vinul lui ar fi fost la fel de bun ca si acesta.


Omul nostru il intreaba atunci pe specialist daca nu ar putea sa vina sa il invete si pe el sa faca un vin de calitate si cam cat l-ar costa acest serviciu.Cand auzi pretul a simtit ca-l ia cu ameteala.

Obisnuit ca toate aceste lucruri sa ii fie facute pe o friptura si o strangere de mana, omul nostru nu a simtit valoarea serviciilor de care ar fi beneficiat si lucrurile pe care le-ar fi invatat pentru toata viata.


Ajungand din nou in sat se intalneste cu Vasile ,bunul lui tovaras caruia i se destainuie:

“Un ingamfat tipul ala.Se mai si lauda ca a facut practica la o crama din Franta ,sigur face numai smecherii.Toarna numai chimicale in vin.Toarna sulf,pune bentonita ,pritoceste vinul ca pe muraturi,isi rupe spatele cu butoaiele de stejar in loc sa foloseasca si el butoaie de fibra pe care le tii intr-o mana.Cica da buchet si aroma vinului.Prostii,parca de ieri de azi fac eu vin.Cica asta-i tehnologia de fabricatie.Mi-a mai si cerut bani sa ma invete tehnologia, nu-i ajungea o friptura.Da-l dreacului de jnapan,tot mai bun e vinul meu natural, mai Vasile.Il chem pe varu Gheorghe sa ma invete moca cum se face vinul de calitate ca se pricepe, ca nu degeaba a fost atatia ani la cules de struguri la Podu Turcului”.
(va urma)


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.