Fotbalul, vinul si pescaria ( partea a 2-a )

Fotbalul, vinul si pescaria ( partea a 2-a )

 

continuare…


Astazi in Romania sunt probabil sute de producatori de vinuri.Unii dintre ei au investit milioane de euro in utilaje moderne de producere a vinurilor corecte din punct de vedere tehnologic.


Aceste dotari au avut  scopul de a se impune pe piata dar rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor.Vinului ii lipsea in continuare acea identitate si personalitate desi era corect facut din punct tehnologic.Abia atunci s-a dat importanta cuvenita oenologului,a specialistului care transforma strugurii in vin.


Unele crame si-au adus oenologi din strainatate care au creat adevarate branduri de vinuri noi in Romania lasand in urma producatori cu traditie, cucerind medalii de aur la expozitiile din strainatate si cucerind cote imprtante de piata.


Altii au preferat sa produca mult si prost pe principiul “lasa ca merge si asa”.Pentru ce sa-mi angajez eu un specialist in vinuri caruia sa-i dau o caruta de bani cand viticultorul meu le poate rezolva pe toate.
Raspunsul este unul simplu- din cauza concurentei acerbe.Oamenii s-au desteptat,s-au educat si si-au format gusturile.Ei vor sa stie pe ce dau banii,ei vor produse mai bune si in acelasi timp servicii de calitate.


Inlocuiti peste tot in test producatorul de vinuri cu proprietarul de iaz iar oenologul cu specialistul in acvacultura si veti vedea o asemanare izbitoare intre viticultura si piscicultura .


Proprietari efectivi de iaz nu sunt foarte multi deoarece marea majoritate sunt
concesionari ai pamantului de sub luciul de apa.Ei sunt proprietari pe diguri,baraje,cladiri,curti interioare si utilaje si echipamente.


Sunt doua categorii de oameni care fac afaceri in piscicultura pe structura fostelor societati piscicole de stat:

– inginerii piscicoli care au avut sansa sa se privatizeze si care au dezvoltat afaceri de succes in piscicultura
– investitorii de buna credinta care au investit in busines si cei care dupa ce au cumparat societatile le-au valorificat pe bucati


Unii dintre investitori au considerat prezenta specialistilor inutila aducandu-si in loc oameni de incredere  care erau ori vreun frate care nu avea servici,ori vreun cumnat care lucrase paznic prin delta si care se pricepea la peste,vreun prieten pescar sau in cel mai bun caz vreun muncitor care lucrase la vreo ferma piscicola.Gainatul de pasare a devenit cea mai ieftina sursa de hrana pentru pesti,pestii cresteau intr-o saptamana cati altii intr-o luna,lacurile sau eutrofizat puternic iar productia a scazut an de an.


Unii au dat credit specialistilor pana la capat iar altii au invatat ABC-ul meseriei pe langa inginerii piscicoli iar cand au considerat ca stiu destul au renuntat la acestia pentru eficentizarea costurilor aducandu-si oamenii de incredere in loc.
Fermele au continuat sa functioneze din inertie la capacitate redusa.


Un bun specialist in piscicultura se formeaza dupa cel putin cinci ani de practica.El trebuie sa cunoasca foarte bine tehnologia de reproducere a pestilor,sa cunoasca foarte bine bolile ce apar la pesti si tratarea lor,sa cunoasca foarte bine potentialul baltii,sa aplice foarte exact formulele de populare,componenta pe specii,sa faca normele de hrana,sa aiba notiuni de chimie a apei,sa stapaneasca foarte bine tehnicile de pescuit, samd.


Multi ingineri piscicoli cu foarte multi ani de experienta au ales sa se pensioneze anticipat iar multi altii au preferat sa se orienteze spre alte activitati decat sa se deprofesionalizeze in fata fanteziilor noilor patroni de balti.Solutiile oferite de prieteni,rude si pescari fiind preferate de cele mai multe ori in fata celor care aveau multi ani de experienta in spate.


Din pacate nici tinerii absolventi nu mai doresc sa se angajeze in domeniu din cauza salarizarii proaste si a conditiilor dure de munca.


In aceste conditii productia de peste de apa dulce din crescatoriile din tara noastra a intrat in declin ,in 2012 productia de peste la nivelul tarii atingand abia 8000 de tone,cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.


Noul proiect de lege al pisciculturii vrea sa franeze prabusirea acestui sector in Romania si  va impune celor care vor desfasura activitati de acvacultura si pescuit sportiv sa angajeze sau sa aiba relatii de colaborare cu un specialist.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + 9 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.