Probleme de clasa a-3-a

Probleme de clasa a-3-a

Saptamana aceasta, mi-a venit randul sa-mi ofer ajutorul fetitei mele de 9 ani care este in clasa a-3-a, la rezolvarea problemelor de matematica.


“Ce poate fi asa de greu de nu va descurcati ?”, i-am aruncat sotiei peste umar, in timp ce eram concentrat la un articol pe care vroiam sa-l urc pe blog.


” Vino, si-ai sa vezi tu cat sunt de usoare ! “, mi-a spus ea cu subinteles.


Am fost un tip caruia i-a placut matematica prin scoala, asa ca nu mi-am facut nici un fel de problema ca in maxim 10 minute nu ma voi intoarce la calculator ca sa termin articolul.


Douazeci de probleme, una si una, m-au muncit serios. M-am uitat pe coperta manualului ca sa ma conving ca nu gresisem. Scria cu litere mari  “Manual de matematica, clasa a-3-a”.


Stau si ma intreb: “Daca acestea sunt rationamente cerute pentru  clasa a – 3 – a, oare ce vor mai invata pana in clasa a-8-a ? Copiii nostri sunt pregatiti pentru a deveni cu totii, viitoare  genii ? Oare nu se exagereaza prin complexitatea problemelor la o varsta asa de frageda ? Sau poate oi fi eu depasit ? ”


Iata cateva exemple, distrati-va si voi, doar este sambata :


1. Corbii

Diferenta dintre varsta corbului mare si varsta corbului mic este de 51 de ani, iar jumatate din varsta corbului  mare este de doua ori mai mare decat varsta corbului mic.

Cat mai are de trait fiecare, stiind ca un corb, daca ar mai trai 10 ani si inca 20, ar trai a zecea parte dintr-un mileniu?


2. Durata de viata a acvilei de munte

Daca ar mai trai doua decenii, acvila de munte ar trai un secol.

Cat mai are de trait acvila care si-a facut cuibul pe Muntele de cremene stiind ca in urma cu 10 ani, implinise deja 4 decenii?


3. Lacustele mari si mici din poiana

In poiana din lunca Paraului Rece se adunasera lacuste mici si lacuste mari, in total 33. Dubland numarul lacustelor mici, tripland numarul lacustelor mari si efectuand apoi suma rezultatelor, obtinem 87.

    Cu cat este mai mare numarul lacustelor mari decat numarul lacustelor mici? Cate ar mai trebui sa vina din fiecare pentru a fi cate 50?


4. Vidra si puiul ei

Vidra a prins cu 17 pesti mai mult decat puiul ei, un sfert din numarul pestilor puiului fiind cu 44 mai mic decat numarul pestilor vidrei mame.

Cati pesti a prins fiecare?

Cati pesti au prins in total?


5. Puii de bursuc

In 5 familii de bursuc exista acelasi numar de pui. Facand suma dintre numarul capetelor membrilor unei singure familii, numarul cozilor si picioarelor lor, obtinem 24 (o familie este compusa din cei doi bursuci-parinti si pui ).

Care este numarul total al puilor din cele 5 familii ?


 

 

Share

Comments

 1. 1. Corbii

  a. Corbul mare mai are de trait 2 ani
  b. Corbul mic mai are de trait 53 ani

  2. Acvila

  Mai are de trait 30 ani

  3. Lacustele
  a. Lacustele mari sunt cu 9 mai multe decat lacuste mici
  b. Mai trebuie sa vina 29 Lacuste Mari si 38 Lacuste mici

  4. Vidra
  a. Vidra mare a prins 53 pesti
  b. Vidra Mica a prins 36 pesti
  c. In total au dat gaura in balta de 89 de ciortani :)

  5. Bursuc
  Total pui = 10

  Problemele extrem de simple , au fost rezolvate super-rapid , nu au trebuit decat 1 pachet de tigari , 2 cafele si 2 oameni 😀

 2. rotaru robert Says: January 12, 2014 at 10:08 pm

  abia astept sa i le dau lu aia mica, de clasa a doua, sa vad daca rezolva vreuna..;)

 3. Albu Catalina Says: March 13, 2014 at 2:56 pm

  Interesant,astept si probleme pentru clasa a XIa (fina)!Catalina Albu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.