Tehnicile braconierilor in iazurile piscicole private.Ultima parte.( 5 )
cititi si:
partea 1 partea 2 partea 3 partea 4Cei care au citit postarile mele anterioare, au aflat deja ca “stagiatura” mea care a durat 7 ani, a fost facuta perfectionandu-ma in pescuitul industrial de pe marile lacuri de acumulare si in actiuni de combatere a braconajului.
Am cunoscut toate tipurile posibile de braconieri, de la cei mai simpatici la cei mai violenti.
Am incercat sa-i indrum pe unii dintre ei sa aleaga calea legala si sa se angajeze ca pescari la interprinderea piscicola de atunci.
Unii au dovedit ca au caracter si s-au conformat iar altii s-au dovedit a fi lepre la fel de mari ca atunci cand braconau si au fost indepartati.
Regula de baza a braconierului este sa il ia in brate pe nu: “nu-l stiu, nu cunosc, nu sunt ale mele, nu este a mea, nu stiu cum am ajuns aici, samd.”
Discutand cu ei de-a lungul anilor, lucrand alaturi atat ziua cat si noaptea , ajungi inevitabil sa le cunosti modul de gandire si actiune.
De multe ori povesteau cu admiratie despre actiunile altor braconieri care ajunsesera celebri prin sat deoarece trecusera la un nivel al activitatii: “braconajul in iazurile piscicole private”.
Le stiam abilitatile de a intinde setcile noaptea, actionand ca niste adevarate fantome.
Il vazusem pe unul din ei cum intinsese doua setci de ata singur, derulandu-le inot in lac dintr-un sac, in mai putin de 10 minute, dupa un pariu pus cu altul.
Totul se intampla intr-o liniste absoluta.Unele zgomote facute puteau fi usor confundate cu niste sarituri de crap in noapte.
Ma gandeam cu groaza ca daca as lucra intr-o crescatorie si m-ar ataca astfel de indivizi as fi fost terminat.
N-aveai absolut nici o sansa daca nu ai fi stat de paza in barca pe balta cu arma in mana.
Erau tineri, n-aveau mai mult de 20 de ani dar invatasera lucrul asta de la varsta frageda de 9-10 ani. Aveau un tupeu fantastic. Aveau ceea ce se numeste chemare pentru asa ceva.
Nu atacau decat rareori iazurile din preajma. Mergeau la pont in iazurile din judetele din jur: Vaslui, Iasi, Botosani, Neamt si Galati.
Din pacate aflam despre astfel de povestiri la mult timp dupa ce se intamplau.
Mi-am atentionat colegii din zonele respective sa aiba grija deoarece au fost deja vizitati.
Cum actionau de multe ori la distante asa de mari de acasa? Simplu. Sa nu va imaginati acum ca-si incarcau sacii cu setci in carute si plecau la drum. In nici un caz.
Unii comercianti care cumparau peste la negru de la braconieri si cu care si noi aveam mari probleme, erau cei care ii contactau si le asigurau transportul catre locatiile respective.
Negustorii aveau o mobilitate foarte mare deoarece cumparau peste din toata zona Moldovei si cunosteau foarte multe iazuri.
Stiau cum merge treaba, erau baieti simpatici, bine orientati care stiau sa castige increderea pescarilor din ferme.
Mai aduceau cate un cartus de tigari, mai aduceau cate un bax de bere sau de vin, pe care le imparteau pescarilor care trageau la navod, pentru a le alege un peste mai frumos atunci cand cumparau de la fermier.
Uneori pescarii ii mai aruncau negustorului cate un cos de crap pe neve, fara sa-i vada inginerul, ca doar comerciantul era un baiat de comitet.
Increderea fiind castigata, la un moment dat propunerile veneau inevitabil. Ori din partea unui pescar mai descurcaret catre comerciant sau invers.
“Nu cunosti mata niste baieti destepti care sa faca treaba. Nu de aici din zona ca aici se afla, ca mai are si inginerul iscoade prin sat. Nu ma intereseaza cat prinzi. Imi dai atat si iti asigur noaptea accesul la bazinul cu reproducatori. Pe data de…cand sunt de servici te-am rezolvat.”
Comerciantul venea la braconieri cu propunerea si actionau la pont sigur. Asa se scria istoria.
Nu lucrasem pana atunci in crescatorii dar eram siderat cat de coruptibili erau unii din pescarii care lucrau in sector, tradandu-si fara probleme sefii si colegii.
Marele meu avantaj in momentul am fost transferat de la lacurile de acumulare in ferma a fost ca aveam cunostinte extrem de vaste despre modul de actiune al braconierilor.
Stiam cum gandeau, stiam s-a gasesc fara probleme punctele slabe al iazului si sa intuiesc locul unde as fi fost braconat, stiam orele preferate de atac, cand hotii banuiau ca atentia pazei este mult diminuata.
Invatasem totul despre modul de mascare a plaselor in apa de la cei mai buni dintre braconieri, asa ca imi era usor sa le gasesc.
In prima saptamana la iazul de la Antohesti pe care il luasem in primire am depistat un grup de braconieri specializati pe crescatorii. Au fost prinsi noaptea, direct in apa pe plase. Unul dintre ei era inginer si il cunosteam. Nu mi-a venit sa cred cand l-am vazut, dar tuturor li s-a facut dosare penale. Actionasera tot la pont.
Cel mai important lucru era faptul ca pastrasem relatii excelente cu fostii mei angajati care mi-au servit de-a lungul anilor informatii pertinente despre intentiile anumitor braconieri care-mi luasera balta in vizor.
Deasemeni m-au si atentionat asupra moralitatii unor paznici, care au si fost indepartati pe parcurs.
Din pacate unele atentionari au venit dupa ce deja fusesem lucrat, dar macar am invatat ca nu sunt intangibil, cu toata experienta mea in combaterea braconajului.
Iazul Horgesti sa afla la doar 7 km de zona Bazga- Racatau, care este recunoscuta ca fiind fieful celor mai duri braconieri din judet.
In aceste localitati doua case din trei au in dotare setci de pescuit .Aici, oricine poate sa se joace fara probleme cu o setca intr-o balta.
Informatiile primite din zona m-au ajutat sa tin multi braconieri la distanta si sa descoperim plase bagate proaspat in apa.
Unele informatii primite ne-au permis sa-i oprim cu politia direct pe traseu cand se indreptau cu masina burdusita de plase catre iaz.
Informatiile constituie baza combaterii braconajului oriunde in tara asta.
Unele iti sunt oferite benevol iar pentru altele, platesti fara sa cracnesti.
Ori cash cand se verifica informatia ori toamna atunci cand pescuiesti si ii oferi persoanei respective, 2-3 cosuri de peste pentru fiecare informatie viabila.
Daca te zgarcesti si te incapatanezi sa rezolvi singur problema si sa-ti tragi in piept informatorii, s-ar putea sa pierzi de o suta de ori mai mult, iar noptile pe balta vor deveni cei mai aprigi dusmani ai tai.
Nu trebuie sa te bazezi doar pe informatiile care iti vin din teritoriu.
Eu obisnuiam sa merg zilnic pe malul iazului cautand semne care ar fi indicat daca cineva si-a petrecut ceva mai mult timp noaptea pe balta.
Unele urme care nu ar fi avut ce cauta pe acolo gen: mucuri de tigari adunate gramada, bidoane de vin sau bere abandonate, diverse pietre legate cu sarma sau sfoara care ar fi putut fi folosite drept greutati la setca, saci de rafie abandonati , resturi de imbracaminte etc. imi ofereau informatii despre unele activitati suspecte care s-ar fi petrecut acolo.
Au fost cazuri cand stiam ca suntem braconati dar nu reuseam sub nici o forma sa gasim locul pe unde intrau in iaz.Am scazut nivelul apei creand o portiune de mal de un metru pe marginea iazului si am depistat astfel urmele mascate de apa, care ne-au dat posibilitatea sa aflam pe unde vin si unde sa-i asteptam data viitoare.
Sansele sa prinzi niste braconieri pe iaz in flagrant pe apa sunt foarte reduse. Trebuie sa ai ponturi sigure, altfel pierzi noptile aiurea. Cei mai multi dintre ei, vin ,baga setcile si se retrag strategic sperand ca paza nu va da peste ele.
De obicei informatiile le primesti telefonic. Ceva de genul:”Am informatii ca in noaptea asta X, Y si Z va vor vizita.Va sun cand ii vad plecand ca sa va dau numarul de masina”.
Ca sa elimin orice urma de suspiciune, nu-mi anuntam niciodata paznicii cand primeam o informatie, lucrand doar cu persoane independente si posturile de politie din zona.
Aveam paznici foarte buni, dar imediat ce ii convocam, primul lucru pe care l-il ceream era sa-mi predea telefoanele mobile si ii tineam pe langa mine pana la terminarea actiunii, pentru a elimina orice dubiu.Ce sa-i faci, defect profesional de cand organizam controalele pe lacurile de acumulare.
Trebuia sa te misti rapid. Daca primeai informatia pe la ora 22 in cel mult o ora trebuia sa te organizezi.
Iti trebuie cel putin 4 echipe mobile (exclus masini) plantate strategic in toate colturile iazului si o echipa gata sa intervina cu o barca cu motor.
Ii observi cand vin pe setcari, le permiti sa bage plasele si iti trebuie mare rabdare sa astepti 2-3 ore pana le si scot incarcate de peste.
Cand se da alarma toate echipele intervin pentru a le taia orice urma de retragere iar flagrantul este gata. Ai braconierii, ai plasele pline de peste, ai si o valoare a pagubei mare. Trebuiau date exemple pentru ca si alti braconieri sa se gandeasca de doua ori inainte de a face pasul gresit.
Daca te duci la procuror si ii spui ca braconierul avea prins in 10 setci doar 10 kg de peste in valoare de 100 de Ron cu siguranta ca va spune: “Hai domnule, fii serios, pentru o paguba de 100 de ron, mata vrei sa-l condamnam la puscarie?”
Trebuie procedat astfel, intrucat daca tu te multumesti doar sa scoti setcile din apa in fiecare saptamana fara sa descoperi cine le baga, nu rezolvi mare lucru. Tratezi doar efectul fara a taia raul din radacina.
Lupta impotriva braconajului nu o poti castiga niciodata singur. Daca oamenii care ar trebui sa-ti stea alaturi te tradeaza, atunci poti sa te apuci de altceva.
Daca nu ai flerul care sa-ti transmita cand ceva e in neregula, atunci vei avea o mare problema.
Lucrul in echipa este extrem de important. Increderea este foarte importanta iar coeziunea echipei este vitala.
Pentru a realiza acest lucru trebuie sa stii sa-ti motivezi echipa cu care lucrezi.
Fa-i sa se simta importanti, fa-i sa stie ca apreciezi munca lor, motiveaza-i financiar din cand in cand, recompenseaza-i cand au rezultate si pedepseste-i atunci cand gresesc. Nu-i trata niciodata ca pe niste argati de pe mosia ta.
Nu veni niciodata cu “motivari” de genul “zice-ti mersi ca aveti serviciu ca sunt o suta la poarta ca tine sa-i angajez “…iar el este platit cu salariul minim pe economie. Este o greseala fatala.
Ce credeti ca va face un asemenea paznic care a fost motivat astfel ziua iar noaptea intra cu barca la paza intr-o balta plina de crap, ce valoreaza cateva miliarde bune.
Ce raspuns credeti ca ii va da unui braconier care ii va pune in mana patru milioane doar ca sa doarma adanc in noaptea aia cand el dupa o luna in care are lucrate peste 170 de ore suplimentare primeste salariu 6 milioane si tocmai a fost motivat cu un “zi mersi ca ai servici”de catre patron. Raspundeti singuri la aceasta intrebare.
Ce pretentii de paznic poti avea de la un muncitor care face o tura de 24 de ore, in care ziua lucreaza in ferma, furajeaza pestele, praseste, toarna betoane samd iar noaptea il trimiti sa faca paza fresh pe un salariu de mizerie.
Va iesi noaptea sa patruleze singur pe iaz sau va alege sa doarma tun in ghereta ?
Din pacate din cauza nestiintei si a economiilor pe care doresc sa le faca, multi proprietari de iazuri procedeaza asa.
Din doi paznici angajati, noaptea mai lasa doar unul pentru a face economie si il pune sa patruleze singur in jurul iazului.
Acesta ca sa prinda curaj deoarece noaptea pe balta ii este urat singur trage cu nesat o sticla de rachiu inainte de a pleca in patrulare si adoarme pe malul iazului.
Patronul are senzatia ca se face paza si se mai mira cand aude ca este braconat.Dumnezeu cu mila!
Sunt din fericire si proprietari de iazuri care cunosc valoarea umana si stiu cum sa-si protejeze afacerea. Acestia stiu ca resursa umana este cea mai importanta investitie in piscicultura.
Ei stiu ca un specialist in piscicultura nu se formeaza citind doua capitole despre cresterea pestelui pe internet.
Ei stiu ca doar stiinta si experienta dau plusvaloare specialistului in piscicultura. Ii traseaza obiective si il lasa sa-si faca meseria.
Angajeaza paznici pe care ii plateste foarte bine ,unii din ei fiind chiar fosti braconieri din zona, care cunosc foarte bine balta si dau bine cu ghioaga si pumnul.
Acestia puternic motivati finananciar se uita de doua ori in stanga si in dreapta inainte de a face o prostie, deoarece ar pierde o oportunitate salariala la care nu ar fi visat niciodata.
Unii investesc si in imprejmuiri cu garduri de plasa si sarma ghimpata in zonele sensibile al iazului.
Altii investesc in sisteme de iluminat si camere de luat vederi.
Unii investesc in ambarcatiuni si motoare performante pentru patrulari pe iazuri foarte mari.
Cu totii au inceput sa ia in considerare acest flagel generalizat care este braconajul piscicol.
Un “tun” cum vorbesc cifrat braconierii pot sa-ti provoace pagube de zeci de milioane intr-o noapte.
Au inceput sa se orienteze catre ferme profitand de paza slaba acei “ucigasi tacuti” care sunt braconierii cu temutele aparatele electrice.
Un mod de a bracona foarte eficient o balta care detine exemplare record de somn si crap il reprezinta si pripoanele care te pot lasa fara cateva exemplare mari intr-o noapte. Mascate foarte bine in apa si cu repere luate de pe mal, sunt practic imposibil de depistat daca nu ai experienta.
Poti sa ai in dotare superbinocluri cu termoviziune. Se actioneaza de obicei in grupuri de tineri, baieti si fete care atunci cand ii gasesti pe malul iazului spun ca au iesit la o intalnire romantica. Isi cer scuze ca nu au stiut ca nu au voie sa stationeze acolo, iar tu nu stii dupa ce sa te uiti, deoarece nu se observa nimic pe apa.
Altii mai versati stiu programul pazei,l e arunca inainte de a veni controlul si le recupereaza dupa ce acestia se retrag.
Orele cele mai sensibile pentru setci sunt intre 23 si 02.30 dimineata.Depinde acum si la ce ora se lumineaza si cand se intuneca. Daca intre aceste ore nu ai fost braconat sunt slabe sperante sa se mai intample in acea noapte.
Traim in era informatiilor si tehnologia face miniuni.De obicei debarca un individ pe langa ferma sau o pereche de asa zis indragostiti care -ti urmaresc miscarile in ferma. Cand pleaca paza in control, deja se da alarma cu telefonul mobil.
Forta atacului depinde de cine a dat pontul.Daca s-a aranjat deja cu un paznic vorbim de cel putin 5-600 de metri de setca in marea majoritate din ata.Daca descoperi setcile si vezi ca au 80-100 mm la ochi iti dai seama ca au venit la pont deoarece este o plasa care prinde doar selectiv si numai peste foarte mare.
In unele cazuri acesti braconieri devin foarte violenti deoarece vorbim de setci valoroase care depasesc 5-6 milioane bucata.O paguba de 60-70 de milioane lei vechi nu le-ar cadea bine, asa ca vor cauta sa le recupereze prin orice mijloace. Au fost cazuri cand au fost gasite asupra lor prastii cu bile mici de rulment pe care nu s-au ferit sa le foloseasca.
Unii localnici pandesc zona instalatiilor de evacuare a apei unde se aduna de obicei pestele mare.
Folosesc maxim 2 setci legate la un capat cu o sfoara de 150-200 de metri . Unul ramane la sacul cu plase iar celalalt se deplaseaza pe mal si pe dig pe jos si cand ajunge la capatul sforii trage setca spre el.
Imaginati-va un triunghi dreptunghic ca fiind malul si digul iar ipotenuza setca trasa in apa.
Apoi setca se navodeste la capete spre mal si tot ce este peste in preajma ramane agatat in plasa. Nu este nevoie de barca si totul este foarte simplu.Totul decurge intr-o liniste mormantala.
Daca pontul este dat de un taran ce are vreo activitate pe langa iaz ( ex.stana sau legumicultura) atunci se foloseste de cele mai multe ori o singura plasa care se va introduce la apa mica, de obicei paralel cu malul.
Daca faci paza perimetrala pe jos ,cainii de la stana vor da alarma iar plasa dispare imediat. Daca paza se face cu barca cu cange, atunci sansele sa scape scad.
Iazurile intinse pe sute de hectare care sunt invecinate localitatilor, vor trebui sa ia in calcul pierderile.
Aici se face de obicei paza de descurajare cu salupe si barci cu motor, dar probabil ca noapte de noapte se vor confisca plase.
Rezumand, in principal atacurile cu setci in crescatorii sunt date la ponturi servite de fosti paznici care cunosc mersul problemelor, actuali paznici nemultumiti si nemotivati sau persoane ce au domiciliu sau afaceri pe langa iaz .
Mai sunt si atacuri accidentale de genul: “hai sa ne incercam si noi norocul, daca merge merge, daca nu scapam cu fuga”.
Zilele cand se ridica gradul de alarmare sunt de obicei cele premergatoare sarbatorilor cand se mananca peste.Cu cateva zile inainte de Buna Vestire, Florii, Ovidenii sau Sf.Neculai cresc cererile de peste pe piata si probabilitatea de atac asupra crescatoriilor creste.
Nu pot sa nu atrag atentia in incheiere asupra precedentelor periculoase create de anumiti proprietari de balti de pescuit sportiv care din dorinta de a-si imbogati zestrea de trofeee, ofera preturi”inimaginabile” pentru trofeele de crap, starnind imaginatia anumitor braconieri . Acestia si-au facut deja o lista cu potentialele locatii. A primi 25 de millioane pe un peste viu este visul oricarui braconier care se respecta. Au aparut deja in zona unii samsari care au lasat cateva numere de telefon. Sau pot fi doar zvonuri de balta. Tine-ti aproape !
Sfarsit
PS Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog, puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus (abonare) .
Incet dar sigur, citesc toate articolele dvs. Nu pot decat sa va felicit si sa va multumesc pentru informatia pertinenta pe care o impartasiti cu noi aici pe blogul dvs. dar nu in ultimul rand si pentru felul in care redati informatia. A spune ca e beletristica poate ca e prea mult insa pot spune ca aaveti “harul” povestirii. Multumim
Sincer nu credeam ca se poate asa ceva pe baltile “private”! Ce sa mai vorbim de raurile din tara care sunt a “tuturor” unde fiecare pescar intalneste ziua oameni din partea locului ce branconeaza pe fata, cu tupeu ….!Felicitari pentru curajul dumneavoastra de a spune lucruri ce prea putini stiu sau cred ca exista!