Din secretele meseriei. Cum se foloseste clorura de var in iazurile piscicole.
Am avut contradictii cu mai multi proprietari de iazuri, care cautau sa ma convinga ca clorura de var (CaOCl2 ) si varul nestins (CaO) sunt unul si acelasi lucru. Este absolut gresit. Sunt doua substante total diferite.
Clorura de var
Formula moleculara: CaOCl2
Sinonime: var cloros
Clorura de var (var cloros) conţine 25-37% clor activ.
Acţiune: folosit impotriva bacteriilor, virusilor si ciupercilor ( bactericid, fungicid si virucid )
Eficacitate: pH = 6, temperatură = 25-350C
Concentraţii: 10-15, 20, 40, 50, 100 g‰ ( 100 g‰ conţine 2,5 g% clor activ 1-1,5; 2, 4, 5, 10% )
Se utilizeaza pentru dezinfectia fundului iazurilor utilizate pentru cresterea pestilor si a altor instalatii folosite in manipularea si transportul pestelui.,
Este unul dintre cei mai eficienti dezinfectanti ai fundului bazinului si al apei din iazurile piscicole.
Pentru a face o dezinfectie eficienta unui iaz, dupa scurgerea apei in totalitate, se distribuie pe suprafata umeda a bazinelor inclusiv pe taluz si dig in jur de 500-600 de kg/ha.
Daca pestele este afectat de o boala a branhiilor, se imprastie clorura de var pe suprafata baltii in doza de 10-15 kg / ha (daca adancimea medie a bazinului este de 1 m). ( Operatiunea se face numai cu recomandarea si sub supravegherea specialistului piscicol )
Sa nu uitam ca un gram cantareste 1000 de mg iar 1 m.c. de apa cantareste 1000 de litri, adica se va folosi un gram de clorura de var la o tona de apa din iaz. (1 mg. clorura de var / litru apa)
Supradozarea sau folosirea improprie a clorului si a compusilor acestuia care degaja clor activ, poate afecta sau omorî pestele.
“Unii autori recomanda pentru mentinerea pH-ului apei la valoarea de neutru sau usor alcalin administrarea de clorura de var ( 1 g clor activ /m3 apa), de 2-3 ori in perioada mai-iunie si de var nestins macinat, in doza de 150-200 kg / ha, de 1-3 ori / luna sau, var stins imprastiat uniform in bazinele cu pesti.”
Clorul activ este foarte toxic pentru pesti, toxicitatea sa depinde in mare masura de temperatura apei.
O concentratie de clor activ de 3,5 mg / l are o actiune mortala asupra crapului la o temperatura a apei de 3-7 grade Celsius.
Cand crapul este expus la aceeasi concentratie de clor activ, insa la o temperatura de 15-20 de grade, el moare in 1-2 ore.
O expunere de lunga durata la clor activ in concentratie de 0,04-0,2 mg / l este nociva pentru majoritatea pestilor.
Clorura de var este eficienta pentru distrugerea speciilor de pesti nedorite ce raman in balti dupa vidarea iazului precum si pentru distrugerea germenilor patogeni si a chisturilor de rezistenta ce raman in namol dupa scurgerea apei.
Tratamentul cu clorura de var se va face doar sub stricta supraveghere a unui specialist piscicol.
Clorura de var este o sare mixtă de calciu a acizilor clorhidric și hipocloric.
Se prezinta sub forma unui praf de culoare alba pana la cenusiu deschis sau alb-galbui.
In functie de suprafata care se dezinfecteaza, se poate aplica o cantitate mai mare sau mai mica de clorura de var.
Se descompune in apa, sub actiunea caldurii si in contactul cu acizii si substantele organice. La descompunere se degaja clor.
Este un agent oxidant puternic atit in mediu alcalin cit si in mediu bazic.
In contact cu praful de sulf poate provoca incendiu si explozie.
Prin reactie cu dioxidul de carbon din aer rezulta acidul hipocloros.
Sub actiunea caldurii si a umezelii din aer se descompune, eliberind produsi toxici (clor si oxigen).
Intră în reacție cu majoritatea substanțelor organice.
Atentie.In contact cu acizii, poate elibera gaze toxice.
Prin incalzire, se poate descompune cu degajarea unei cantitati mari de caldura.
In timpul depozitarii si transportului produsul isi poate modifica continutul in clor activ.Produsul se descompune in timp.
Este toxic daca este inghitit.
Contactul prelungit poate provoca arsuri chimice.
Irita sistemul respirator.
Produce lacrimare abundenta si conjunctivita. Poate provoca orbirea.
Pentru prepararea si aplicarea solutiilor de lucru se va folosi echipament de protectie (ochelari, masca, manusi de cauciuc, costum de lana, salopeta din doc, cizme si sort din cauciuc ).
Nociv prin inghitire. Praful irita ochii, sistemul respirator si pielea.
Se utilizeaza solutii proaspat preparate. Se evita contactul cu ochii si pielea.
Pe timpul efectuarii dezinfectiei, operatorului îi este interzis fumatul si consumul de alimente si bauturi.
Produsul este coroziv !
Este interzis contactul cu pielea si precum si inhalarea prafului. Dupa lucrul cu acest produs, se schimba echipamentul de protectie si se spala mainile si fata cu multa apa si sapun.
Bonus. Cum se dezinfecteaza o fantana cu clorura de var
Intr-un vas care conţine 8-10 litri apă se dizolvă pudra de clorură de var, câte 20-50 g pentru fiecare mc de apă ce urmează a fi dezinfectată.
Se lasă să se limpezească câteva ore şi se introduce în fântână numai partea care s-a limpezit şi care constituie soluţia dezinfectantă.
Dacă soluţia de substanţă dezinfectantă a fost preparată corespunzător, după 30 minute apa din fântână ar trebui să aibă încă miros de clor.
Fântâna se păstrează bine închisă timp de 24 ore, apoi se goleşte în întregime până dispare complet mirosul de clor.
Dezinfectie cu var nestins
Varul nestins se utilizează introducând circa 5-6 kg la 1 mc de apă.
Se lasă apa in contact cu varul timp de 24 ore în care fântâna nu este utilizată.
După acest interval fântâna se goleşte din nou, până ce apa nu mai conţine urme de lapte de var.
Se aşteaptă până când apa se ridică la nivelul ei obişnuit, după care fântâna se poate da în folosinţă.
Pentru efectuarea dezinfecţiei apei, cu substanţă clorigenă se face calculul cu ajutorul următorilor parametri :
Aflam volumul apei din fântână : (Masuram diametrul fântânii; H = înălţimea coloanei de apă ).
Concentraţia de clor necesara: 0,5 mg clor /litru de apă .
Pentru a obţine 0,5 g clor rezidual /mc avem nevoie de :
0,5 g clor activ x 100/25 = 2 gr substanţă clorigenă /mc .
Pentru obţinerea unei concentraţii de clor rezidual liber este nevoie de 10 ori mai mult decât cantitatea calculată, deci :
2 gr substanţă clorigenă/mc x 10 =20 gr/mc.
Cantitatea de clor activa din substanţă este specificată pe etichetă : 25%,20%, 15% etc.
Cantitatea de substanţă clorigenă 25% activă necesară pentru un mc apă, se înmulţeşte cu volumul apei din fântână.
Bibliografie: Tratat de ihtiopatologie (prof. univ. dr. Gabriela Munteanu si prof. univ. dr. Dumitru Bogatu)
Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog, puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus . Restul il fac eu.