Piscicultorii si pescuitul sportiv. Pescuitul sportiv, un rau necesar?

Piscicultorii si pescuitul sportiv. Pescuitul sportiv, un rau necesar?

 


Exista impresia in Romania ca piscicultorii apartin unei caste aparte care au tras in jurul lor o cortina ce nu permite sa vezi ce se petrece dincolo de ea.


Nu ati avut niciodata strania senzatie cand treceati pe langa un iaz frumos si opreati masina ca sa admirati peisajul ca nu sunteti bineveniti ?


Vedeati paznici banuitori tarand cate un par agale dupa ei si insotiti de o sleahta de caini ce  va abordau galagios spunandu-va sa luati viteza ca altfel vine seful si nu stie ce o sa patiti.


La intrebarea,daca se poate pescui cu undita ti se raspundea scurt si taios ca nu si dupa ce se asigura ca pleci il vedeai ca se retrage in locul plin de salcii ce mascau o curte pentru a-i raporta sefului ca totul este in ordine.


Iti fortezi putin norocul si ajungi in curand la ferma care te intampina cu portile inchise pentru a vorbi direct cu seful de ferma.Prin plasa de gard vezi o gramada de oameni trebaluind.


Unii dau furajele la moara,unii le incarca in remorci pentru a le duce pe bazine,altii repara navoadele iar unii taie niste vanete pe la circular.


Te apuci sa strigi la poarta si trei ciobanesti germani vin si incep sa traga amenintatori cu coltii de plasa in speranta ca vor ajunge rapid si la tine.


Oamenii din curte nu te prea baga de seama sperand ca o sa te plictisesti repede de atat strigat si o sa pleci singur.


Intr- un tarziu vine unul la tine si te intreaba pe cine cauti fara ca sa-ti deschida poarta. Spui ca pe sef iar muncitorul se intoarce agale catre o curte interioara si striga: “dom’inginer va cauta cineva la poarta”.


Vezi ca vine spre tine un tip bine facut,cu o privire patrunzatoare si banuitoare  care te intreaba scurt dar politicos cu ce te poate ajuta iar tu il rogi politicos sa te lase putin la pescuit impreuna cu familia.


Iti spune ferm ca aici la ei se practica doar piscicultura iar daca doresti sa pescuiesti,douazeci de km mai jos este un iaz de vreo 10 hectare unde te  proprietarul te lasa sa pescuiesti contra unei taxe.


La propunerea ta ca platesti oricat doar sa te lase sa stai cu familia in liniste si sa dai cu undita cateva ore in balta iti spune taios ca-i exclus acest lucru,iti spune scurt drum bun si se retrage la treaba lui impreuna cu cainii care il insotesc bucurosi.


Ai strania senzatie ca in spatele gardurilor de plasa  inaltate si cu vreo trei randuri de sarma ghimpata se petrece vreun eveniment secret de la NASA la care nu au acces muritorii de rand.


Portile se deschid in urma ta si ies de acolo trei tractoare cu urluieli care se indreapta catre bazinele cu peste pentru a le furaja.Dupa ce si ultimul tractor a iesit, paznicul incuie din nou portile cu lacatul sporind misterul lucrurilor secrete si se retrage in treaba lui.


Te urci in masina mergi cateva sute de metri,opresti, te uiti si observi ca pe tot perimetrul iazului  care are cativa kilometri buni nu se zareste nici tipenie de pescar.Observi pe tot intinsul lacului sarituri spectaculoase de crap care ofera un spectacol fascinant.


Primul gand care iti trece prin cap este ca acest inginer habar nu are sa-si exploateze balta la maximum prin pescuit sportiv dar nici nu banuiesti ce departe esti de adevar.


( va urma)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = 15

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.