Cine sunt

Despre mine

-Nascut pe Valea Trotusului  in loc. Asau,  judetul Bacau
-absolvent de liceu silvic la Campulung Moldovenesc
-absolvent al Facultatii de chimie alimentara si tehnica piscicola,sectia piscicultura de la Galati in 1990.

Primul meu contact extrem de dur cu pescuitul industrial a fost in perioada iulie-septembrie 1989 cand una din practicile studentesti de pescuit a fost facuta in AFRICA in jurul coastelor Mauritaniei ,zona Nouadhibou, unde era cantonata flotila noastra de pescuit oceanic.
Timp de doua luni, pescadoarele, viata in desertul Sahara si Oceanul Atlantic mi-au oferit una din cele mai dure lectii de viata pe care nu o voi uita niciodata.
La intoarcerea din Africa mai aveam doar 60 de kg la o inaltime de 1,87m. Slabisem mai bine de 15 kg in doua luni. Furtunile de pe ocean,marea extrem de agitata, ritmul infernal de lucru (6 ore munceai, 6 ore te odihneai si ciclul se relua nonstop fara zile libere) raul de mare si temperaturile care depaseau lejer 45 de grade si-au spus cuvantul.

La terminarea facultatii in 1991 am primit repartitie la Interprinderea Piscicola Bacau.
Aici se crease un post liber in urma unui accident tragic(un inginer piscicol de la societate se inecase in lacul de acumulare Beresti).
Am intrat direct intr-o activitate atipica unui inginer piscicol,mai degraba specifica Deltei Dunarii decat fermelor piscicole din apele interioare si anume pescuitul industrial cu setci,ave,vintire si taliene.
Timp de 9 ani am cutreierat cele trei lacuri mari ale judetului de la Beresti,Racaciuni si Galbeni organizand activitatea de pescuit industrial si pe cea de combatere a braconajului.
A fost o experienta uriasa acumulata in toti acesti ani,invatand pur si simplu meserie practica de la angajatii mei,pescuind zi si noapte alaturi de ei indiferent de anotimp,traversand momente critice in timpul furtunilor,inundatiilor si atacurilor braconierilor.Cu siguranta ca voi mai reveni cu postari referitoare la aceasta perioada.
Dupa 7 ani ma cam saturasem sa haiducesc pe lacurile de acumulare deoarece tot timpul trebuia sa gestionez o multime de probleme si conflicte ce apareau inevitabil intre grupurile de pescari.Eram in cautarea unei noi oportunitati si aceasta a venit.

Cativa specialisti piscicoli romani au beneficiat de programul Consiliului Britanic, JICAP (Joint Industrial and Comercial Attachment Program) de perfectionare in Marea Britanie ,printre acestia numarandu-ma si eu.

In martie 1997 am plecat in Marea Britanie intr-o vizita de lucru la agentii ale mediului care reglementeaza pescuitul in apele interioare, am vazut modul de organizare a burselor de peste din Londra,Grimsby si Hastings si nu in ultimul rand am facut vizite la ferme piscicole unde am vazut ce oportunitati poate oferi activitatea de pescuit organizata la nivel profesionist.
Incoltise deja aceasta idee in mine dar mai aveam nevoie de date suplimentare pentru a-mi pune in practica ideea de a deschide o ferma de pescuit sportiv recreativ in cadrul societatii.

Sansa mi-a suras si in sepembrie am plecat din nou in Anglia.
In lunile sepembrie-octombrie 2007 impreuna cu alti 5 colegi piscicultori din tara am facut parte dintr-un grup tinta care in Marea Britanie s-a specializat efectiv pe probleme legate de dezvoltarea pescuitului sportiv recreativ si activitati recreationale in cadrul fermelor piscicole.

Am urmat in cadrul programului cursuri de Management modern,marketing si  resurse umane la Universitatea de studii economice din Luton si am vizitat mai multe cluburi renumite de pescuit sportiv recreativ din diverse regiuni ale Marii Britanii unde am invatat la modul practic cum este organizata aceasta activitate.

Am avut vizite foarte productive in  multe locatii de unde am preluat foarte multe informatii noi :
-Environmental Agency din Londra
-Clubul de pescuit Southern Water(Kent)
– Clubul de pescuit Dinton Pastures Country(Reding)
-Wild Fowlers Conservation(Kent)
-societatea Moleesey Lock-Londra unde aveau un proiect ambitios de reintroducere a somonului pe Tamisa
-Trustul de navigatie Tewkesbury-Glocester care gestioneaza navigatia pe raul Avon intre Tewkesbury-Stratord(74 de km)
– Clubul de pescuit Anglers Paradise o locatie superba de pescuit sportiv din sud vestul Angliei
-Clubul de pescuit River Trout Fishing de pe river Kenneth
-Thames Water Utilites
-Clubul de pescuit Farmoor Reservoir langa Oxford
-Elmely Nature Reserve- societate de conservare a mediului unde se organizau activitati de birdwatching
-Clubul de pescuit sportiv din Chilham Mill Kent-Mid Kent Fisheries condus de Chris Longdon

Am revenit in tara cu un geamantan de brosuri si regulamente din care am selectat ideile care se pliau cel mai bine realitatilor romanesti vizavi de pescuitul sportiv

In toamna anului 1996 ma inscrisesem la cursurile de management,marketing si resurse umane organizate de britanici pentru industria piscicola prin Fundatia britanico romana BROCAD-CODECS la Universitatea din Iasi care s -au derulat pe parcursul unui an.

Cumulate cu toate cursurile pe care le-am facut la Universitatea din Luton mi-am dat seama cat de importanta este investitia pe care o faci in dezvoltarea ta personala.
Toate lucrurile incep sa se structureze altfel si incepi insesizabil sa ai o altfel de atitudine in sensul bun al cuvantului pe care nu o aveai inainte.
Pentru completarea pregatirii m-am inscris la un curs de patru luni de contabilitate-finante iar apoi la cursuri de informatica.Vorbim de anul 1997 cand nu gaseai atata informatie pe internet ca astazi.

Si astfel vine primavara anului 1998 cand dupa atata scoala,directorul meu de atunci mi-a spus” preia lacul Antohesti si fa-ti damblaua ta cu pescuitul sportiv recreativ numai sa nu-mi ceri bani pentru modernizari”.Aceasta perioada este foarte interesanta asa ca voi reveni asupra ei si in alte postari.

A aparut astfel prima ferma de pescuit sportiv recreativ din Bacau si una din putinele din Moldova,au aparut primele concursuri de pescuit organizate cu premii,cu sponsori importanti.Tot aici am organizat dupa modelul britanic prima Cupa a presei in anul 2000.

Au fost 5 ani in care am adaptat regulamente din mers,le-am rescris,am invatat din greseli,am incercat sa schimb cate ceva din mentalitatea fiecarui pescar sportiv care m-a vizitat.

In 2000 societatea s-a privatizat iar in 2001 noii patroni au decis inchiderea pescuitului sportiv la Antohesti.Lacul a fost golit si tot crapul mare existent aici a fost vandut.

In 2002 am fost numit sef de ferma la Horgesti.

Initial patronul societatii s-a declarat impotriva pescuitului sportiv dar dupa o discutie particulara a inteles avantajele unei asemenea activitati.
Reclama si notorietate pe care ti le ofera un lac de pescuit sportiv sunt elemente importante care dau plus valoare celorlate afaceri.Patronul a inteles acest lucru,m-a sustinut neconditionat si mi-a acordat mana libera in organizarea activitatii.

Cu rabdare si implicare,an de an Horgestiul a crescut ca valoare ajungand una din cele mai apreciate balti de trofee de crap din Romania.
Beneficiind de o sustinere mediatica puternica si avand unul din cele mai frumoase site-uri de prezentare din tara, lacul a devenit un punct de atractie pentru multi pescari de C&R din Romania si chiar din strainatate.
In anul 2012 siteul iazului ajunsese la 100.000 de accesari de la infiintare lucru extrem de magulitor pentru o balta anonima in urma cu cativa ani.
Incepusem sa atragem la pescuit clienti din jurul Bucurestiului care trecusera de la tatonarea de pe site direct pe teren si foarte multi pescari din Ardeal.Incepusem discutiile pentru infiintarea unui club de C&R al iazului la care aderasera deja 15 pescari din tara.In 2013 acest club trebuia sa inceapa sa functioneze dar din pacate ideea nu a mai fost imbratisata dupa ce am plecat.

Recunoasterea reputatiei unei balti de crap se castiga in ani dar pentru asta trebuie sa dai dovada de mult tact si rabdare.
Un brand se construieste in timp dar acesta iti va aduce cu siguranta castiguri pe termen lung.
Din pacate in momentul de fata economia de piata nu iarta,interesele sunt pur financiare,conteaza doar prezentul iar rabdarea nu mai este una din virtuti.Castigurile imediate sunt mai importante decat cele pe termen lung.

Trei sute saizeci si cinci de zile pe an,24 de ore din 24,fara sambete,duminici si sarbatori legale libere,fara concedii ,ani de zile am ales sa lucrez plin de entuziasm fiind dedicat trup si suflet acestei meserii devenita intre timp o adevarata pasiune.

In momentul in care am simtit ca munca mea nu mai este apreciata fiindu-mi transmise tot felul de semnale, nu direct fata in fata ci prin tot felul de interpusi ,am considerat ca nu se merita sa mai depun suflet si despartirea a devenit inevitabila.Incepand cu sfarsitul anului 2012 colaborarea noastra a luat sfarsit,fiecare considerand ca e timpul unei noi etape.

P.S.
Rezumand, incepand cu 1997 cand primul pescar sportiv a pus piciorul la Antohesti si pana la sfarsitul lui 2012 cand am plecat de la Horgesti, peste 10.000 de pescari au stat de vorba cu mine personal in medie cel putin 10 minute.O suta de mii de minute de sfaturi,recomandari,multumiri sau nemultumiri filtrate in 15 ani.
Toate aceste sugestii au fost evaluate si m-au ajutat sa iau cele mai bune decizii in aceasta meserie.

Au fost:
-zeci de concursuri cu participare nationala si internationala
-47.000 de poze de pe iaz din care au fost selectate peste 6000 de fotografii cu pesti si pescari care au aparut de-a lungul anilor pe site.
-1700 de clipuri video cu driluri de pesti prinsi din care vreo 150 postate pe site.
-www.horgesti.ro- siteul personal facut impreuna cu un prieten foarte bun care a intuit foarte bine in 2005 importanta informatiei digitale si a reclamei virtuale in ciuda unor pareri ca este o cheltuiala inutila.
-2 aparate foto profesionale digitale si o camera video digitala stricate iremediabil din cauza umiditatii de pe balta, fotografiile si filmele fiind facute indiferent de vreme, 24 de ore din 24.
– sute de ore de editare video si prelucrare foto
– mii de ore de filmari si fotografiat

Daca am avut un mic rol in promovarea pescuitului sportiv recreativ,asta ramane sa o decideti dumneavoastra.Nu regret nimic din toate sacrificiile pe care le-am facut deoarece am acumulat o experienta uriasa in toti acesti ani,am cunoscut oameni minunati,mi-am facut si dusmani,am starnit invidii dar una peste alta chiar merita deoarece pentru mine: 

-PISCICULTURA SI PESCUITUL SPORTIV REPREZINTA UN MOD DE VIATA-

Comments

  1. Petras Gabriel Says: April 11, 2016 at 3:19 pm

    Felicitari sunteti de admirat!
    Va asigur de tot respectul meu.

  2. Buna ziua ! Se mai poate discuta cu dumneavoastradaca mai aveti timpul necesar ? Cu stima, Sorin M msmsorin@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 1 = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.