” Cati solzi pe mine atatea petice pe tine! “

” Cati solzi pe mine atatea petice pe tine! “

Titlul de mai sus reprezinta “blestemul” pe care un peste il adreseaza braconierilor care l-au smuls fortat din mediul lui natural.


Zilele trecute un pescar mai ager a descoperit stupefiat ca un crap de vreo 20 de kg. prins de el pe o balta renumita in urma cu ceva vreme si-a facut botezul intr-o noua locatie la fel de celebra.


Cu probe foto incontestabile a probat acest lucru si ca un adevarat detectiv a aflat si “pescarul hot”.


Spun “HOT” deoarece acel “pescar hot”  nu este un simplu braconier ci un hot notoriu care a furat un peste record de pe o balta privata si l-a vandut unui alt patron de balta.


Vinovat nu este numai el ci toata trupa cu care a fost la pescuit si care i-a fost complice la furt incalcand toate regulile baltii respective.


Cu siguranta ca inca de cand crapul a fost prins si pastrat la sac s-a luat legatura cu potentialii clienti.Cine a oferit mai mult a avut prioritate.


Ori poate nu era la prima afacere de acest fel si tranzactia s-a efectuat rapid cu acelasi patron.Cine stie?


Greu de crezut ca pestele a fost invelit in paturi ude si dus asa pana la destinatie,riscandu-se sufocarea lui.


Probabil a venit o alta masina in miezul noptii pana in apropierea locatiei respective si a transportat pestele in siguranta.


Ce m-a frapat insa nu a fost furtul in sine ci comentariile aparute, de genul:


“Patronii care recurg la aceste metode nu au nici o vina.Ei cumpara pesti mari pentru ca pescarii de C&R sa aiba ce pescui iar pescarii nu au decat de castigat din acest trafic. Macar prin aceste metode pestii mari supravetuiesc si aceste cazuri nu trebuiesc condamnate.”


Daca acel crap ar fi avut o forma salbatica nimeni nu ar fi avut nici o problema.Un pescar  a prins un crap intr-un bun natural pe care l-a vandut unei balti de C&R pentru a se bucura si alti pescari de el.


Dar daca acel crap are o forma tipica de crescatorie atunci este o problema deoarece sunt doar cateva balti private in jur care au in portofoliu astfel de recorduri.


Ce as fi facut eu daca mi s-ar fi adus un astfel de crap?


In nici un caz nu l-as fi refuzat ca sa-l condamn la moarte.


Dar dupa ce l-as fi cumparat si as fi dat banii respectivului, as fi pus mana pe telefon si i-as fi sunat pe patronii X,Y,Z si le-as fi spus:

“Baieti, astazi am cumparat un crap de 20 de kg, cu siguranta ca este de la unul din voi, vedeti ca aveti probleme serioase de securitate. Nu-mi cereti numele persoanei care mi l-a adus ca nu pot sa vi-l dau dar rezolvati-va problema.”Simplu si onest.


Din pacate sistemul este generalizat.Se schimba trofeele de crap intre balti precum pietrele la remy.Toata lumea stie lucrul asta si accepta tacit.Pe forumurile de specialitate fenomenul a ajuns subiect de bascalie.


“Patroane, sunt pe balta X si am la sac un crap de 20 de kg. Esti interesat? Te costa atat! Trimite o masina in locatia….cu ceva apa ca sa nu-l omoram degeaba ca ar fi pacat”.


Din pacate au loc prea des astfel de discutii in ultimul timp.


“Anatema” va cadea asupra tuturor pescarilor de C&R deoarece un asemenea pescar a facut tranzactia.


Proprietarii de balti isi vor ridica nivelul de alerta, toti pescarii vor fi intampinati cu suspiciune, pontoanele vor deveni un fel de Big Brother intesate de camere de luat vederi.


Masinilor nu li se vor mai permite accesul pe balta nici pentru descarcatul nici pentru incarcatul bagajelor .Vor avea loc controale inopinante la orice ora din zi si din noapte, perchezitii la sange la plecare iar partidele de pescuit vor deveni un factor de stres si nu de relaxare.


Cu totii vor avea de pierdut, atat patronii carora le vor pleca clientii din cauza conditiilor impuse si pescarii care nu vor mai avea liniste.


Asta doar din cauza ca li se da credit unor asemenea manifestari.


Va spun toate astea din postura unui om care timp de 15 ani a manageriat activitati de pescuit sportiv si C&R.


Pe balta pe care am administrat-o in ultimii 10 ani erau amenajate doar 6 standuri de pescuit C&R pentru partide de minimum 48 de ore. Locul era inconjurat cu gard de plasa plus doua randuri de sarma ghimpata, atat pentru siguranta pescarilor cat si pentru siguranta pestilor.


Masinilor nu le era permisa stationarea in zona standurilor.


Accesul se facea doar cu recomandare stricta de la alti pescari de C&R si care raspundeau personal pentru pescarii recomandati.


Mi s-a reprosat modul dur de selectie dar la toti le spuneam:


“Am suficiente probleme cu furturile pescarilor sportivi ziua si a braconierilor cu plase noaptea,de ca sa-mi mai adaug un factor de stres in plus prin primirea unor pescari fara recomandare?”


I-am avut oaspeti pe Vlad Pavlovici si Marian Oprea de la Bigfish.La propunerea mea de a deveni persoanele de contact care sa ofere recomandari pentru zona de sud, ei m-au refuzat respectuos.


“Nu te supara dar nu ne asumam raspunderea pentru nimeni!”,mi-au raspuns.


Usor ,usor, s-a format un mic nucleu de pescari din Bucuresti, Ardeal si Moldova care veneau regulat la noi la pescuit, adevarati pescari de C&R si care ofereau recomandari, dar la fel cu mare zgarcenie.


Prezenta pescarilor de C&R noaptea pe balta trebuie sa fie un factor de stabilitate si nu de stres continuu,cel putin asta este parerea mea.


Un pescar adevarat de C&R inlocuieste fara probleme prezenta unui paznic noaptea pe balta.


Anul acesta liberalizandu-se conditiile de pescuit C&R, s-au eliminat recomandarile si a fost permisa stationarea masinilor pe stand.


Pe langa pescarii de C&R au fost acceptati tot felul de pescari “profesionisti”.


In lipsa unui control riguros odata cu masinile din stand au plecat si o parte din trofee, din nefericire direct pe masa pescarilor si nu in alta balta.


Cand vorbim de un pescar de C&R nu ar trebui vorbit de calitatea lui umana si sportiva deoarece insasi denumirea de C&R impune un statut aparte.


Un pescar C&R nu va saliva de pofta niciodata cand va privi un crap si nici nu va cuantifica in bani valoarea unui trofeu de 20 de kilograme.


El se bucura de momentul special al drill-ului, va manipula pestele cu maxima atentie si il va elibera fara rani inapoi in apa.


Nevoia detinatorilor de iazuri de a-si  face cat mai profitabile baltile a facut ca sa fie avansati inainte de termen la gradul de C&R pescari care nu au nici o treaba cu acest spirit al C&R.


Degeaba iti etalezi ca si pescar C&R cel mai nou echipament de la Nash si cele mai noi lansete de pe piata in valoare de mii de euro daca eu ca si administrator de balta gasesc urme de sange pe stand provenite de la cateva arcuri branhiale rupte si 5-6 solzi pierduti de un peste trofeu datorita manipularii defectuoase.


Daca in tarile civilizate exista un adevarat cult al pescuitului la crap la noi nu exista nici cea mai elementara cultura vizavi de acest sport.


Cu cateva persoane care se chinuie sa schimbe cate ceva in mentalitatea noastra nu se face primavara.


Cineva spunea pe forum ca ADN-ul nostru contine o gena care ne predispune sa punem mana.


Nu sunt de acord cu asta.Poate unii nu se pot abtine dar nu trebuie sa generalizam aceasta “legenda”.


Aceste exceptii cu asemenea gene nu trebuiesc tolerate ci trebuiesc excluse din aceasta categorie aparte a pescarilor de C&R.


Dar cand eu ca si administrator de balta citesc un comentariu facut de o persoana cu mare influenta in pescuitul C&R precum ca acest trafic atata timp cat pestele ramane in viata este benefic pentru pescari, imi ridic un mare semn de intrebare vizavi de aceasta activitate “economica” a mea.


Nu-mi ramane decat sa urmaresc cu interes balta de la Varlaam cand se va duce gheata la primavara si probabil ca acel peste de 22,6 kg va apare in poze facute be balta X sau Y intrucat ni se pare normal acest lucru.


Daca vrem sa se dezvolte cat mai multe balti de C&R cu trofee in Romania trebuie cu totii sa interactionam pozitiv:patroni de balti,administratori si pescari de C&R.


Schimbul reciproc de informatii este vital.


Altfel patronii isi vor lua loturile valoroase de trofee si le vor popula in balti de 5-6  hectare imprejmuite si superpazite unde vor pescui ei si prietenii lor iar restul de pescari C&R se vor delecta cu crapi de 3-4 kg si cu cate un “trofeu record” de 7 kg.


 

 Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus .Restul il fac eu.

Share

Comments

  1. Salut!
    Nu mai bine un “pescar neprofesionist” care macar e cinstit si daca vrea peste se duce la o balta care permite retinerea lui?sincer pescuiesc si c&r si retin peste unde este permis.problema este ca aceasta moda de c&r a inceput sa ia amploare in randul pescarilor “neprofesionisti” dar tocmai cei profesionisti care o promoveaza incalca multe reguli si chiar daca nu am dovezi stiu pescari “mari” si celebri care au facut exact ce ati scris mai sus.datorita lor am inceput sa pescuoesc si c&r dar o data cu aproprierea de ei am aflat lucruri care m au lasat masca.eu cred ce profileaza o mica afacere si nu datorita noua si chiar datorita celor care cica pescuiesc c&r.

  2. Consider ca s-a gresit acceptarea acelui peste sub “scuza” de a nu-l lasa sa moara. Undeva trebuie sa se puna punct si daca se vor pune de acord patronii de balta sa nu accepte asemenea ” oferte ” atunci nici tentatia furtului de trofee nu va mai fi atat de acerba. Un asa peste il furi si risti pentru ca valoreaza de X ori valoarea lui comerciala din galantar , atunci face ca riscul pentru ei sa se justifice atat timp cat exista cerere si piata de desfacere ! Corect din punctul meu de vedere este ca dupa ce esti contactat sa ti se propuna un asa peste si ai stabilit un loc de intalnire, secunda doi dupa inchiderea telefonului este contactarea patronilor de balta din judet ( totusi asa pesti nu cred ca sunt greu de identificat de unde pot proveni .. locatiile care isi permit asa pesti le numeri pe degete) . Intampinati baietii cu toti patronii si politia de fata si gata dosarul penal si transparenta intre patroni care apara un interes comun !
    Dar, gaura din covrig poate fi chiar romanismul , adica, unii se “plang” ca le dispare peste cand defapt ei sunt primii care cumpara… Cine stie ?!

    • dorin tudoreanu Says: December 14, 2013 at 4:16 pm

      Asta daca ar functiona si in RO totul cum trebuie, dar suni la 112 si raportezi un branconaj piscicol pe o apa naturala si esti luat in ras, ba mai mult ti se pune in vedere ca daca mai indraznesti ”sa deranjezi” , s-ar putea data viitoare sa fii si amendat!
      Oare despre ce vorbim?

  3. Salutari.
    Sper ca Varlaam sa nu ajunga cum ati pomenit mai sus! Ar fi pacat de eforturile celor care au testat-o. Sunt curios cine o gestioneaza si cum vor fi conditiile incepand cu 2014.
    Cu respect, o seara placuta.

  4. @Dorin
    vorbim despre un sistem slab si corupt.asta este adevarul dupa 23 de ani de la Revolutie.
    am vorbit cu Cipica dupa ce a pus articolul si printre altele sustine ca mai are cel putin 10 cazuri de pescri “ciorditori” CR dar nu are dovezi asupra lor.Pacat pentru astfel de intamplari, dar se pare ca noi romanii de meritam soarta asta…
    felicitari Dl.Albu pentru articol

  5. Articolul aparut a devoalat o serie de practici care au existat,exista si vor exista din nefericire si in continuare.Lupta acerba care se da intre baltile mari pentru atragerea pescarilor va da apa la moara unor asemenea lucruri.
    Parerea mea personala este ca aceste practici vor continua la fel ca si pana acum.Singura modificare va fi faptul ca ele vor fi facute pe “sest” fara a mai fi mediatizate pe forumurile de specialitate ca pana acum.
    Marele castig al privitorilor de rand a fost recunoasterea existentei acestui fenomen de catre patronii de balti precum si sumele vehiculate in tranzactii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.