C&R…De la teorie la practica ( 3 )

C&R…De la teorie la practica ( 3 )

Cititi aici  partea intai si partea a -2-a


 Tot ceea v-am spus pana acum nu a fost altceva decat sa privim in ansamblu  teoria afacerii.


Ne-am jucat cu numerele si socoteala pe hartie a iesit foarte bine la final.In practica lucrurile stau cu totul altfel.


Vorbim de catch and release.Vorbim de un alt tip de pescuit in care pestele este socotit partenerul pescarului si nu o delicatese pe masa lui.


Pescarii care practica acest stil au o alta educatie a pescuitului. Pestele este prins, manipulat cu mare atentie pentru a nu fi ranit, fotografiat si eliberat inapoi in apa.


Pescarul nu mai saliveaza cand il prinde gandindu-se la mamaliguta fierbinte si mujdeiul delicios care il va astepta acasa.


Daca va vrea sa simta gustul pestelui prajit, in drum spre casa va trebui sa opreasca la supermarket pentru a-l cumpara. Asta dupa ce i-au trecut prin mana sute de kilograme de crap in acea partida de pescuit.


Pentru patronul de iaz este afacerea ideala. A populat balta o singura data in primul an cu peste mare, crapul va ramane (crede el)  in permanenta in apa luand an de an in greutate, incasarile vor curge  si totul va fi super.


Este oare asa in practica? Ia sa vedem cum sta treaba in realitate!


Vorbind de un alt nivel al pescuitului, vorbim si de un alt nivel al cheltuielilor unei partide de pescuit.


Vorbim de alte costuri vizavi de dotarea cu echipament. Nu insist aici asupra lor.


Pescarii populari(12 ore cu retinere de peste) ajung pe balta la ora 5 dimineata iar seara de obicei ii prinde deja acasa.


Pescarul de C&R ajunge la iaz de obicei joi dupa amiaza si urmatoarele trei nopti si le petrece pe balta. Asta presupune costuri suplimentare legate de hrana ,bautura si intretinere.


Vor trebui sa aiba asupra lor in afara de echipamentul obligatoriu impus de majoritatea lacurilor de C&R si o nada de calitate cu care sa atraga pestele mare in zona de pescuit precum si monturi de calitate.Alte costuri.


Pentru a putea sustine o partida de pescuit nu poti sa folosesti doar o mana de boiless-uri.Pentru a atrage crapii mari si a-i tine in zona ta de pescuit timp de 72 de ore ai nevoie de cateva kilograme de boiless. Cel putin 10-15 kg.


Boiless-ul poate fi facut de pescar sau poate fi cumparat din comert. Preturile nu sunt deloc ieftine si variaza in functie de calitatea compozitiei intre 35-100 ron/kg.


Adunand preturile vedem ca nada, monturile, hrana si bautura pescarului, cheltuielile de deplasare samd vor ajunge pentru o partida de pescuit, lejer 10-15 milioane.


Taxa de 300 de ron este aproape nesemnificativa fata de restul cheltuielilor, doar 25% !!!


Daca sotiile pescarilor de C&R citesc cumva acest articol cred ca de la anul numarul clientilor C&R va scade la mai putin de jumatate cand vor vedea cat cheltuie cu adevarat barbatii lor la o iesire de weekend pe balta.


Sa spunem ca acel pescar mananca doar conserve ieftine, bea doar apa de la izvor si renunta la cafea timp de trei zile. Nada va trebui sa fie totusi de calitate pentru a nu pierde timpul pe balta.


Cu tot cu taxa de pescuit, cheltuielile tot il ajung  vreo 1100 de ron/partida.


Daca fac acum un calcul de matematica elementara o sa spuneti ca nu-i adevarat.


(3750:3)  x 1100 = 1.375.000. ron


Balta dumneavoastra de C&R  va scoate din buzunarele clientilor pentru a le satisface placerea nu mai putin de 300.000 de euro.


Un numar de 1250 de pescari care pescuiesc pe balta dumneavoastra cate o partida de pescuit de 72 de ore vor cheltui in medie aproximativ 300.000 de euro.


Din acestia doar 66666 euro vor reprezenta taxele de pescuit, diferenta de 233.334 reprezentand alte cheltuieli.


Noi ca si administratori de balta C&R ne-am fixat un target: 375.000 ron incasari.


Stim cheltuielile pe care le suporta un pescar vizavi de o partida de pescuit de 72 de ore.


Intrebarea fireasca pe care ne-o vom pune este urmatoarea:


“Vom gasi un numar rezonabil de pescari C&R care sa vina pe balta noastra si sa ne produca incasarile pe care ni le-am propus? ”


“Ce i-am spus domnului Ionescu in articolul de ieri?”


“Probabil ca v-am speriat ca veti trebui sa gasiti 3750 de pescari care sa vina sa pescuiasca C&R pe lacul dumneavoastra.

Aveti tabelul pe care vi l-am oferit.Cei 3750 care vor pescui o singura data pot fi inlocuiti foarte usor de 416 pescari care vor face trei partide de pescuit de 72 de ore si care vor plati fiecare 900 de Ron.

Sau 250 de pescari vare vor face 5 partide de 72 de ore si vor plati 1500 RON.

Sau 178 de pescari care vor face 7 partide de 72 de ore si vor plati 2100 ron.

Putem merge mai departe si atingem cluburile de pescari exclusivisti pentru care banii nu conteaza.

Doar 40 de pescari care vor plati o taxa anuala de membru de 2000 de euro.

Sau 27 de membri exclusivisti care vor plati o taxa de 3000 de euro/an.”


Vom gasi oare pentru linistea noastra oameni dispusi sa pescuiasca C&R la iaz si anume:


 -3750 de pescari C&R domiciliati pe o raza de 150 de km in jurul iazului: ipoteza S.F.


-416 de pescari C&R  domiciliati o raza de 150 de km in jurul iazului:  personal nu cred


-250 de pescari C&R domiciliati pe o raza de 150 de km in jurul iazului:putin probabil


-178 de pescari C&R domiciliati pe o raza de 150 de km in jurul iazului: se observa o mica luminita


Profitabilitatea sau esecul afacerii in C&R se invarte in jurul gasirii  pescarilor ce imbratiseaza acest stil de pescuit  si care au posibilitatea de a scoate din buzunar sume importante pentru a-si acoperi cheltuielile pe balta dumneavoastra in fiecare sezon .


Exemple:


Un numar de 178 de pescari capabili sa scoata din buzunar in fiecare an aproximativ 80 de milioane.(cheltuielile totale cu cele 7 partide de pescuit de cate 72 de ore).


Mai putem extrapola vorbind de 250 de pescari capabili sa cheltuie 55 de milioane sau 416 pescari cu 33 de milioane in timpul partidelor de pescuit dintr-un sezon.


Nu toti pescarii C&R sunt plini de bani. Acea suma poate reprezenta banii de concediu alaturi de prietena, sotie si copii in acel an.


Oare cati pescari doritori sa pescuiasca C&R isi permit sa rupa aceste sume de la gura familiei ?


Ganditi-va ca nu sunteti singur pe piata, domnule Ionescu .Cu totii vor cauta sa smulga o felie cat mai mare din piata pescarilor C&R.


“Cati pescari de C&R estimati ca sunt in Romania la ora asta, domnule Albu ?”


Dupa parerea mea personala la ora actuala in Romania nu sunt mai mult de 500 de pescari care sa imbratiseze spiritul C&R in totalitate.


Sunt foarte multi care au in dotare scule si echipamente de mii de euro. Simpla dotare nu inseamna ca iti poti si cumpara mentalitatea de pescar C&R.


Sunt multi care au spiritul C&R dar nu au si banii necesari pentru a va plia planul de afaceri dupa ei. Din pacate asta este, ne invartim in jurul banilor.


Daca  veti gasi acei 250 de pescari C&R care sa vina pe lacul dumneavoastra sa pescuiasca 5 partide a 72 de ore intr-un sezon eu va promit ca vin si va manageriez gratis afacerea un an.


Asta ar insemna sa aveti un club de membri fideli format din 250 de pescari C&R care va vor plati un abonament de 15 milioane pe an. (350 de euro)


250 membri x 1500 ron =375.000 ron


Sa presupunem ca prietenii mei m-ar convinge sa investesc intr-o asemenea afacere si as avea veniturile pe care le-am discutat pana acum.Care ar fi castigul real la care ar trebui sa sper la modul corect?


Daca ati avea  cheltuieli anuale de 150.000 de ron si venituri de 300.000 de ron veti ramane cu 150.000 de ron.


Aplicam impozitul de 16 % si ramaneti cu aproape 130.000 de ron net.


Daca impartiti la 12 veti vedea ca munciti pentru aproximativ 2400 de euro pe luna.


Pai banii astia mi-i iau ca dobanda daca imi tin banii in banca!


E decizia dumneavoastra, mi-e mi-ati cerut doar sfatul.


-Spuneti-mi va rog, aici in judetul Bacau cati pescari de C&R la crap aveti? Cu siguranta ca aveti o statistica dupa atatia ani!


Nu-i nici un secret.Cu indulgenta voi numara 15 pescari. Cei care au in dotare echipamente si scule de crap sunt mai multi dar cei care imbratiseaza cu adevarat  C&R nu depasesc acest numar.


Si dvs pe cine va bazati de obicei la pescuitul C&R ?


La C&R ne bizuiam in special pe pescarii nostri fideli din Ardeal, Suceava, Bucuresti si Iasi.In ultimul timp incepusera sa vina inspre noi si cativa pescari din Brasov si Galati.Totusi, baza pescuitului la noi o reprezenta pescuitul popular cu retinere de peste si doar 10% pescuit C&R.


-Alti concurenti mai aveati in zona?


Singura balta concurenta mai serioasa pentru mine in materie de C&R era lacul Lates din Neamt, o balta foarte buna de altfel. Fiecare din noi avea un anumit tipar de clienti care nu se suprapuneau. Dovada este si faptul ca la o taxa dubla fata de Lates (100 ron vs 50ron /24 de ore) nu am pierdut niciodata clienti in favoarea lor.


La experienta pe care o aveti dupa acesti ani, daca vi s-ar oferi posibilitatea sa deschideti pe banii dvs. o ferma destinata exclusiv pescuitului C&R, ce decizie ati lua?


Cu siguranta ca as refuza. La ora asta in Moldova nu exista un numar suficient de clienti viabili din punct de vedere financiar pe baza carora sa-mi fac un plan de afaceri sanatos pliat pe structura C&R.


Cum vedeti totusi rentabilitatea afacerii?


Pentru a putea iesi in castig, la noi in Moldova trebuie sa imbini pescuitul C&R cu pescuitul popular si piscicultura.Este foarte greu dar este singura solutie sa-i impaci si pe unii si pe altii si sa-ti ramana si tie ceva cand tragi linie.


Ce incasari credeti ca ar putea avea in Moldova o balta exclusiv din pescuit C&R ?


La ora asta la noi in Moldova nu cred ca o balta ar putea sa scoata exclusiv din pescuit sportiv C&R mai mult de 70.000 de Ron.Suma asta nu o pun numai pe umerii pescarilor de C&R din Moldova ci in special pe seama celor care vin din Ardeal si Bucuresti.


Ce ati face daca ati fi in locul meu pentru a rentabiliza o balta in sistem C&R in zona mea caci m-ati ambitionat acum !


Simplu si eficient, 200 de crapi populati in 30 de ha de luciu de apa, cel mai mic crap 15 kg, 40 de abonati exclusivisti din toata tara ce platesc o taxa de 2500 de euro in primul an. Promovare intensa an de an,crearea de superconditii si veti vedea ce se intampla.Nu harmalaie,nu bataie de cap.Peste 5 ani veti avea 200 de crapi de 20 de kilograme daca ii veti pazi iar apoi aveti o superafacere.


Vad ca ati ocolit elegant problema cheltuielilor care ar fi vizavi de C&R.


Daca v-as fi spus toate cheltuielile probabil ca discutia noastra s-ar fi terminat inainte de a incepe.


Daca ati avea o balta populata intradevar cu exemplare record de crap ati fi avut nevoie de o paza beton pentru a le proteja.


Daca numarul pescarilor s-ar plia dupa numarul pescarilor pe care l-am trecut in plan atunci veti avea nevoie de 6 paznici (cate doi pe schimb).


Pentru a-i motiva trebuie sa-i platiti bine.Un 1200 de ron pe luna inseamna 7200 de ron/6 oameni.Cu toate taxele de rigoare platite la stat  ajungeti 130.000 ron.


Daca veti angaja un specialist sa se ocupe de administrarea baltii ar trebui sa mai scoateti vreo 40.000 ron/an


Autorizatii, , chirii, redevente, impozite inca vreo 30.000 de ron.


Alte cheltuieli: 30.000 ron


Daca nu aveti peste si va trebui sa cumparati un lot de trofee peste 10 kg trebuie sa fiti pregatit sa scoateti din buzunar cel putin 12-15 euro/kg. Sase tone de peste inseamna vreo 80.000 de euro, asta daca aveti noroc si gasiti cantitatea intreaga odata.(360.000 ron).Avantajul in cazul pescuitului C&R ca va ramane in balta si va putea vi valorificat ulterior,el luand si in greutate.


Daca mai vreti sa faceti modernizari mai adaugam ceva,daca platiti chirie mai punem ceva samd.Daca vreti pot sa va fac o lista cu absolut toate cheltuielile ce va asteapta in amanunt dar v-as deprima prea tare.


-Mi-au zis prietenii ca se castiga foarte bine din concursurile de pescuit.


Aceste concursuri sunt cu dus-intors.Aveti nevoie de ele in primul an pentru a va promova iazul.


Recomandarea mea este sa-i lasati pe altii sa organizeze concursurile, dumneavoastra inchiriindu-le doar balta. Ganditi-va insa la un singur lucru.Pe hartie am scris ca in cea mai proasta perioada in weekend tot produceti 6600 Ron.Deci si chiria baltii sa fie in jurul acestei sume.


Daca veti face concurs in luna mai cand intr-un weekend ar trebui sa aveti incasari de 17.000 de ron atunci  veti iesi in pierdere.


Dar dumneavoastra sunteti persoana cu banii care va decide pana la urma ce vrea cu adevarat.


De ce credeti ca investesc unii oameni in pescuitul C&R ?


Unii pentru notorietate, unii pentru reclama, unii pentru protocol iar unii si pentru bani.


Unii investesc pentru ca asa este trendy sa ai o balta sau o crama in portofoliu.


Unii sa-si spele banii.


Unii chiar cred in afacerea asta si investesc cu buna credinta.


(va urma)

 

 

Share

Comments

 1. Bencze Arpad Says: December 31, 2013 at 8:39 am

  Ce adevarat…
  LA MULTI ANI !!!

 2. La Multi Ani Dl Albu !

 3. Daca s-ar micsora taxa pentru pescarii C&R s-ar inmultii si partidele si pescarii sportivi! Cand ai pescari sportivi adevarati pe balta acest lucru constituie un mare ajutor si pazei respective. Bineanteles acestia trebuiesc alesi si sa li se faciliteze cateva lucruri in plus. Sunt multe aspecte de discutat de altfel

 4. “Nu taxa este un impediment ci cheltuielile din spate ce sustin o partida de pescuit reusita”

  cel mai adevarat lucru…vis-a-vis de cheltuielile pe care le-ati expus cred ca sunt micute pt o partida de 72ore C&R pt trofee.va spun din exp mea destul de mica ca 7-10 mil se duc la o partida simpla,balta la maxim 100km,80-100lei/24 ore inclus plantat,nada minim 10 kg bile(5-6 facute de mine,4-5 cumparate).deci nada 500lei,drum 100 lei,mancare,bautura in jur de 200 lei.total 800 + 250-300 balta=1.100 lei.in conditiile in care castigi 2.000lei luna si nu ai timp liber cand vrea muschiul tau cam greu sa se inmulteasca pescarii de c&r.Pe langa toate astea eu zic ca iti mai trebuie si o masina adecvata:).

 5. Adrian Botin Says: December 31, 2013 at 4:18 pm

  Foarte interesant ce am citit.

 6. La multi ani, domnule inginer! Un an nou fericit, cu multe realizari !

 7. Intr-adevar, este foarte adevarat ce ati dezvoltat si socotelile sunt destul de corecte. Pe Lates am fost si eu , atat la pescuit de placere cat si la concurs. Cei de la Planet Carp au un debit destul de bunisor in ce priveste clientela ( pescarii). Dar la mine, in Vaslui, parca abia acum incepe sa se intrevada o simpatie atipica pentru Catch&Release. Si asta nu chiar in toata puterea cuvantului. Mai este drum lung. Pana cand diferiti patroni concesionari de lacuri de acumulare gen Manjesti, Puscasi,Solesti ,nu vor intelege diferenta dintre a face profit altfel decat prin a pretinde diferite sume si regulamente de pescuit, in conditiile in care vin-incaseaza-la o ora sau seara sunt cu navodul in apa la tras…
  -,, Sa stiti ca nu tragem decat novac, sanger,chinez in general,,.
  -Da nu ma intereseaza, eu am platit niste bani sa pot pescui in voie si in liniste. M-ai verificat la scule, la monturi, la bagajerie, nu fac galagie, respect regulamentul… Respecta-ma si tu…!!!
  Si daca nu-ti convine, poate mai auzi si vreun foc de arma…
  Odata, aflandu-ma la pescuit, capturasem un exemplar mai invelit cumva, peste 7 kg. Ma gandesc sa vb cu dom concesionar sa-mi lase o partida de pescuit in schimbul eliberarii pestelui. Ti-ai gasit ! Se gandea ca in partida aia voi prinde tot pestele din balta. Si fara sa-i mai spun , l-am eliberat. Cred ca toti stim ce poti alege dintr-un crap mare, nu ? In afar de o poza, mai nimic…
  In general imi place sa pescuiesc in baltile care ofera pe langa eliberare, si retinere a pestelui. Bineinteles, in limita regulamentului. Prca o motivatie tot trebuie sa existe…!!!
  Va doresc mult succes in afaceri si idei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 + 9 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.