Mentalitatea,vechea meteahna a romanilor

Mentalitatea,vechea meteahna a romanilor

Anglia,o tara in care lucrurile chiar se intampla in bunul sens al cuvantului.O tara guvernata de legi simple si clare care nu lasa loc de interpretari.


O alta mentalitate,o alta cultura,o altfel de civilizatie.Poate ca la nivel de instruire am putea sa ne comparam cu ei dar la nivel de civilizatie suntem cu zeci de ani in urma.


Programul JICAP sponsorizat de guvernul Marii Britanii din care am facut si eu parte,a inglobat zeci de specialisti din toate domeniile de activitate.Scopul programului era de a instrui diversi specialisti romani in Marea Britanie prin cursuri teoretice,practice si vizite de lucru pentru a le dezvolta noi competente.


Acest proiect al britanicilor a incercat sa schimbe putin din mentalitatea noastra,ne-a instruit prin cursuri facute atat in tara cat si in Anglia, a incercat sa ne faca sa vedem ca exista si si un alt mod de a face lucrurile.S-a sugerat discret ca nu trebuie sa mai pierdem timpul chinuindu-ne sa inventam roata deoarece exista deja.Ni s-au aratat modele care functioneaza foarte bine si care nu trebuiau decat copiate.


Am avut vizite de lucru in Agentii ale mediului,ferme piscicole,cluburi de pescuit sportiv,piete de desfacere si burse ale pestelui,fabrici de prelucrare a pestelui,cluburi de navigatie,cluburi de vanatoare,cluburi de birdswatching,supermarketuri si multe altele.Ni s-a explicat legislatia, ni s-au predat la Universitatea din Luton cursuri de management modern,marketing si resurse umane.Toate acestea ca sa ni se arate ca lucrurile acestea care fuctioneaza de sute de ani in Anglia pot sa fie implementate foarte bine si in Romania.


Ce nu au putut sa ne invete si nu cred ca ne vor putea invata vreodata a fost modul cum ar putea fi schimbata mentalitatea asta balcanica de la noi. Ei ne-au invatat cum putem sa facem ca lucrurile sa se miste in cel mai simpu mod cu putinta.


Am fost instruiti ca fiind specialistii care vor pune umarul la privatizarea societatilor piscicole.Ni s-a explicat de ce sistemul functioneaza atat de bine in sistem privat. La cursurile de la universitate s-a pus un accent deosebit pe un subiect extrem de interesant pentru noi numit “teama de schimbare”.


Aceasta teama de schimbare si de pierdere a unor privilegii a facut ca privatizarea societatilor piscicole si nu numai sa fie amanata excesiv de mult, punandu-se interesele personale inaintea intereselor colective.


Ce s-a-intamplat cu specialistii pregatiti prin JICAP?


Cea mai mare parte au plecat sa lucreze in strainatate cuprinsi de lehamite,unii au reusit sa se privatizeze si sa aplice foarte bine unele din lucrurile invatate acolo,unii au fost numiti in functii de conducere in minister in agentii legate de pescuit,altii au fost numiti directori in teritoriu,unii conduc asociatii profesionale de specialitate iar unii ,foarte putini la numar, am cautat sa demonstram practic ca ceea ce am aprofundat acolo nu a ramas doar o simpla experienta de viata.Am incercat ca prin competentele dobandite in materie de management,marketing si pescuit sportiv sa oferim plusvaloare afacerilor din domeniul piscicol.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + = 8

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.