Pescuitul de placere pe intelesul tuturor. Experiente personale !

Pescuitul de placere pe intelesul tuturor. Experiente personale !

Continuare…

partea 1 : aici


Vorbind despre economie de piata, vorbim de noi termeni care apar si de care trebuie sa tinem cont: piata, proprietate privata, concurenta( loiala sau mai putin loiala), libertatea consumatorului de a alege, cerere si oferta, profit, faliment etc.


Atat proprietarul de balta cat si pescarul isi urmaresc propriul interes.


Proprietarul spera sa faca cat mai multe incasari atragand cat mai multi pescari.


Pescarul amator spera ca platind o taxa modica sa prinda cat mai mult peste.Daca reuseste sa il si ia pe tot acasa, va fi nemaipomenit pentru el.


Sunt patroni de balti care-si doresc tunuri imediate si care prin manipularea pescarilor vor si reusi acest lucru, insa pe termen scurt. Dupa maxim doi ani, cortina cade si toata lumea vede de fapt ca “imparatul este gol”.


Altii isi vor construi afacerea cu migala cativa ani iar apoi vor culege roadele in mod constant. Asta depinde si de rabdarea fiecaruia de a dezvolta o afacere viabila.


Vorbim acum de o alta formula pe care am invatat-o la cursurile din Anglia,  si care pentru mine personal reprezinta cheia succesului sau insucesului in pescuitul sportiv daca nu stii sa o stapanesti cum trebuie. Ea este neverosimil de simpla si se prezinta sub forma unei ecuatii cu trei variabile:


 Clienti noi x Clienti vechi x media sumelor cheltuite = cheia afacerii


Toate variabilele ecuatiei vor trebui sa fie supraunitare.


 Ce presupune aceasta formula in pescuitul sportiv ?


– fidelizarea prin orice mijloace a clientilor vechi


– aducerea prin orice mijloace de clienti noi


– cresterea sumelor cheltuite pe balta de catre pescari


Cum cresti sumele cheltuite de pescari? Simplu:


-in primul rand il stimulezi sa-si mareasca numarul de partide de pescuit pe lac (ex. de la 3 la 6 pe sezon).


– prin servicii oferite : vanzari de nada, cafea, tigari, bere, mici, inchirieri echipamente pescuit, pontoane, barci de nadire si lista poate continua.


Folosesti intotdeauna un adaos rezonabil.Important este ca pescarul sa simta ca face o afacere cumparand de la tine si nu sa ramana cu senzatia ca a fost tras in piept.


Unii carcotasi vor spune: ” Hai domnule, ne lasi, iar vii cu formule fanteziste dupa acelea in care calculai frecventa pescarilor pe sezon .”


Da, raspund cu toata responsabilitatea. Administrarea corecta a afacerii in pescuitul sportiv reprezinta matematica pura.


Rolul tau ca si administrator nu este doar de a completa biletul de pescuit cum cred cei mai multi dintre patroni.


Rolul tau este de a controla, a urmari buna desfasurare a afacerii si de a interveni daca ceva nu merge bine.


Calculele pleaca intotdeauna de la ce doresti sa obtii la sfarsitul anului. Mai pe romaneste spus: “de la coada la cap”.


Patronul vine la mine ca si administrator si imi spune: “Florine, m-am gandit eu mai bine si anul acesta vreau ca incasarile din pescuit sportiv la tine la lac sa fie de 400.000 de Ron. Este posibil?”


Avand experienta anilor din spate, cunoscand potentialul baltii, stiind suma dorita de patron scoti formulele si incepi sa te “joci” cu ele.


Ai nevoie sa rezolvi urmatoarele necunoscute:


-de cati pescari am nevoie ?


– cate partide de pescuit face in medie pe sezon un pescar la mine pe balta ?


– pe cati pescari din anii trecuti ( potentiali fideli ) ma pot baza si anul asta ?


– cati pescari noi trebuie sa atrag si ce trebuie sa fac in sensul asta ?


– cum pot sa-i fac sa cheltuiasca mai multi bani pe balta?


– cum pot face sa maresc numarul partidelor de pescuit /pescar intr-un sezon ?


– de ce fel de specii de pesti, ce greutate si de ce cantitate as avea nevoie sa populez pentru a-i atrage ?


– ce limita de cantitate trebuie sa bag la retinere pentru ca activitatea sa fie rentabila ?


– cati bani as putea catiga din adaosurile serviciilor si echipamentelor inchiriate ?


Ma opresc deocamdata aici.


Sunt doua feluri de a face estimarile: optimist si pesimist.


Recomandarea mea este ca intotdeauna sa va faceti estimarea pesimista a calculelor.


Daca le veti face la modul optimist si nu le veti atinge, dezamagirile vor fi crunte.


Daca le veti face la modul pesimist si le veti depasi bucuria va fi enorma.


Luna mai va reprezenta barometrul afacerii in sezonul respectiv de pescuit.


Daca veti avea parte de o luna mai ploioasa, neprielnica si extrem de rece, intregul sezon de pescuit poate fi compromis din punct de vedere al incasarilor.


Daca aveti norocul unei luni mai, frumoase, atunci probabil tot sezonul va fi unul de exceptie.


V-ati facut planurile financiare, ii spuneti patronului ca cererea sa este rezonabila, ii spui de ce ai nevoie pentru ati atinge obiectivul si treci la treaba.


Stii conform planificarii  ca trebuie sa ai un anumit numar de pescari sau partide de pescuit pe zile, saptamani, luni, sezon etc.


Nu mai intru in detalii deoarece formulele au fost publicate in alt articol. Chiar daca se refera la calcule C&R, ele functioneaza foarte bine si aici.


Daca ai mai multi pescari si incasari decat ti-ai planificat, este foarte bine deoarece poti sa compensezi cu saptamanile in care nu-ti atingi target-ul  sau le treci la realizari suplimentare.


Daca tu vezi ca este jumatatea lunii mai si targetul tau este pe la jumate, atunci ai cu siguranta o mare problema pe care trebuie sa o rezolvi.


Sansa ca tu sa-ti recuperezi pierderile in celelalte luni ale sezonului sunt minime. In aceasta perioada ai alaturi de tine ca si aliat principal si prohibitia care ii dirijeaza pe pescarii din bunurile naturale catre tine.


Trebuie sa identifici imediat cauza lipsei pescarilor deoarece tu mergi deja pe calculele pesimiste . Daca identifici cauza si nu remediezi problema, vei regreta amarnic.


Daca incep sa te ocoleasca clientii, undeva, ceva nu functioneaza. Este de 10 ori mai greu sa aduci inapoi un client nemultumit decat sa-ti castigi unul nou.


Un client multumit iti va aduce conform statisticilor inca 6 clienti noi, un client nemultumit iti va mai lua dupa el inca 12.


Este foarte usor sa aduci un client la tine. Depinde insa de tine, daca vei reusi sa-l tii alaturi.


De ce spun asta? Deoarece pescarii amatori sunt cei mai nestatornici clienti de pe fata pamantului.


Ei sunt intr-o perpetua cautare de ceva nou. Cu cat mai nou, cu cat are mai mult peste si mai putine reguli, cu atat mai bine.


Sunt exact ca niste pesti. Cand zici ca i-ai apucat mai bine, atunci iti scapa din maini.


Daca esti baiat destept si vezi ca ai cu mult mai multi pescari decat cei estimati, in afara de numaratul banilor ar trebui sa te mai preocupe o mica problema.


Ce-i determina pe ei sa vina in numar asa de mare spre tine dintr-o data ?


Le place balta asa de mult?… sau cantitatea de peste retinut este cu mult mai mare decat prevede regulamentul, din cauza pazei superficiale.


Daca ai limita de 3-5 kg, taxa este de 50 de lei si fiecare pescar iti pleaca acasa cu 20-30 de kg de peste, atunci asta nu mai este o afacere buna pentru tine.


Toate informatiile reale legate de balta ta le poti obtine de la magazinele de pescuit, de prin targuri si bazare unde se vand articole de pescuit si de unde se aprovizioneaza pescarii. Informatiile luate de pe forumuri sunt nerelevante pentru mine.


Obtin o informatie, incerc sa o verific din trei surse si abia dupa aceea capata parfum de credibilitate.


Pe balta rareori ai sa vezi pescari multumiti.


Majoritatea se plang ca n-au prins, ca balta n-are peste, ca administratorul face manevre cu apa, ca da azot in apa, ca da cu curent si ca nu mai vin a doua oara etc.etc etc.


Daca esti incepator in meseria asta, pui mana pe batista si te apuci sa le plangi de mila pe umar.


Tin minte si acum un pescar care vorbea la telefon cu cineva, caruia i se plangea ca avusese o partida foarte proasta si ca nu se merita balta aia.


Observasem ca avusese ceva activitate asa ca l-am intrebat, putin deranjat, ce peste avea in juvelnic.


Mi-a raspuns pe un ton rastit: “Asta-i balta, domnule. De azi dimineata doar 25 de carasei si un singur crapusor. E ultima oara cand mai calc pe aici. La pomul laudat sa nu vii niciodata cu sacul.”


Am pus paznicul si i-a cantarit pestele. Intr-adevar avea 25 de carasi care cantareau nu mai putin de 10 kilograme si un crap de 4,800 kg.


Avea 15 kg de peste prins si avusese o zi proasta care il irita teribil. Asta in conditiile in care limita era de 5 kg. I-am dat voie sa ia crapul acasa si restul pestelui l-a eliberat. Nici nu l-am mai vazut din ziua aceea. Quod erat demonstrandum


Realitatea este de cele mai multe ori alta.


Informatiile necenzurate le afli a doua zi direct in piata.


Cel care se plangea cel mai tare ca nu a prins, afli ca avea de fapt ascunsi vreo trei crapi pe la roata de rezerva, cel care se plangea ca nu a prins decat 5 carasi mai avea un salau de vreo 6 kg si un crap bagati pe sub scaunul soferului samd.


Daca ai o relatie excelenta cu patronii care vand articole de pescuit atunci poti sa-ti faci o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se intampla pe balta ta prin informatiile primite.


De ce?…Deoarece pescarii nu se pot abtine sa nu se laude cu ceea ce au prins si informatiile ajung inevitabil pana la urma din gura in gura pana la urechile celor care vand articole de pescuit.


Pe balta exista o solidaritate nescrisa a pescarilor. Majoritatea se vor proteja unii pe altii, considerand administratorul un adversar si nu un partener.


Chiar daca vad pe balta un pescar ca va masca un peste mare sau ca incalca regulamentul privind retinerea, ei vor prefera sa taca si sa-si vada de treaba lor.Doar daca ai o relatie mai apropiata cu vreun vecin de stand e posibil sa primesti vreun mesaj pe telefon care sa te atentioneze.


Daca ai o balta foarte mare unde merg fara probleme 150 de pescari, unde ai o reproducere naturala foarte buna a carasului si nu stii cum sa mai scapi de el,  poti sa-ti faci niste calcule economice.


Cu siguranta ca nu toti vor prinde cate 20-30-40 de kilograme deoarece unii sunt pescari mai “profesionisti” si altii mai amatori,unele locuri sunt mai bune si alte locuri mai proaste.


Cei care vor prinde ii vor stimula si pe ceilalti sa revina si alta data deoarece este o balta…in care se prinde.


Sunt administratori care isi fac niste calcule simple: “Am 150 de pescari astazi, am incasari de 7500 lei , estimez ca s-a prins peste de 4000 de lei pe toata balta, am un profit de 3500, este OK. Patruzeci de pescari au prins iar ceilalti nu prea.


Inchid ochii la cei care prind mai mult, fac controale putin mai lejere deoarece zvonul raspandit de cei 40 de pescari imi va aduce din ce in ce mai multi pescari.Facand astfel, probabilitatea ca si sambata viitoare sa ai 150 de pescari este destul de mare.


Daca insa le faci un control la sange tuturor pescarilor, timp de trei zile consecutiv, atat la juvelnice cat si la masini, peste o saptamana daca  mai vin 30 de pescari, sa zici bogdaproste.


Toate aceste manevre si compromisuri vor avea insa repercusiuni. Ce fel de repercusiuni…vedem data viitoare !


-va urma-

 

Urmatorul articol: Cum se calculeaza valoarea pestelui din baltile de pescuit cu retinere .

 

 Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus .Restul il fac eu.

 

 

 

Share

Comments

  1. Dupa cele cate citesc, ma speriati dle. inginer ! Nu e nici o smecherie sa administrezi o balta: familia iti simte lipsa , pescarii iti devin dusmani, patronii nemultumiti, angajatii zic ca esti-al-dracului, grijile fata de balta, pesti, ! .. Pfuu.. Nu va invidiez !

  2. Cheea este sa iti stii segmentul tinta de pescari, sa amenajezi lacul in consecinta, sa concepi regulile ca atare si .. sa nu te grabesti sa invarti banii cu lopata. Orice “animal” se poate educa, iar omul nu este departe !

    Cam orice lucru bine facut necesita timp, rabdare si bani ! Nimeni nu iti va garanta succesul, dar cel putin sansele de reusita cresc considerabil atunci cand nu esti manat de orgolii, lacomie, invidie si zel nejustificat ..fie ca esti pescar sau patron !

  3. Un pescar englez destul de faimos, specializat pe capturile de crap mare ,pe numele sau Terry Hearn, spune intr-o carte despre paradoxul lacurilor de la ei si anume, odata ce ai prins cei mai mari pesti din lac, nu mai esti tentat sa pescuiesti acolo. Te muti pe urmatorul lac, catre urmatoarea provocare. Mai mult, de cand au deschis pescuitul in amenajarile comerciale pe timpul prohibitiei, crapii record, sunt mult mai usor de prins asa ca nu mai reprezinta un scop greu de atins capturarea acestora de catre pescari mai putin experimentati.
    Personal , am patit sa nu mai am atata bucurie in a merge pe aceeasi balta de prea multe ori, in ciuda faptului ca balta ofera conditii excelente si ca amenajare si ca relaxare si grad de civilizatie. Dar lipseste
    “ceva”-ul, si e nu mai am nicio surpriza (deosebit de placuta) din partea pestilor. Aceiasi specie predominanta, la aceeasi marime etc… Fac in medie 40 de partide pe an, si totusi nu cred ca sunt pre multe ape pe care sa fi fost de 4-5 ori… Fidelizarea pescarului pe termen mediu/lung este aproape o utopie. Mai ales ca la noi in mod tipic, o balta nu ofera atat de multe variante pescarului din punct de vedere al structurilor, al adancimilor, si chiar al speciilor. Daca pe un lac ai avea golfuri cu copaci scufundati, insule, plauri , si chiar intinsuri , implicit sporeai numarul partidelor acolo dorind sa vezi cam ce pesti tin locurile respective. Dar cand la noi in mod tipic balta/lacul inseamna 2 capete (de regula intrare izvor si varsare/deversor si poate 1-2 locuri mai productive (de regula cunoscute si unde fie e obisnuit pestele de pescari sau de de administrator, sau poate e vreun izvor/structura ami aparte etc …) in 4-5 partide, balta nu mai reprezinta o atractie atat de mare. Ce sa mai zic de faptul ca ori ai crap, ori ai caras, dar platica si linul sunt raritati. Poate ca nu este intamplator succesul unui lac cum e Sarulestiul (ai si diversitate de specii-crap, platica, caras, sturion, salau, somn; ai si talie mare, si mai ales ai si locuri foarte diverse atat ca structuri cat si ca adancime si ca tip de substrat) sau succesul unui lac precum Tancabestiul. Aspectul asta nu prea e luat in seama de proprietari/administratori…Credeti-ma, ca pescar nu ma intereseaza prea mult aspectul costurilor unui patron care vrea si acvacultura si pescuit sportiv pe o apa, dar ca sa anticipez si posibila replica a faptului ca nu este viabila o astfel de apa, doream sa va intreb domnule albu, de ce nu exista “viviere” plutitoare pe lacurile noastre, pe baltile astea care sunt braconate. O viviera pare pentru mine ca nestiutor mai usor de pazit si mai greu de braconat….Eventual poate fi mutata pe balta/lac unde crede de cuviinta inginerul lasand restul apei mai “salbateca”, sau poate chiar creand intentionat insule artificiale, lasand copacii sa se aplece peste apa si chiar sa cada in ea si tot asa…
    Va invit sa vizitati si linkul acesta sa vedeti cum se “construiesc” cateva balti in anglia:
    http://www.matchangler.com/freeview/prepvenues/176-birth-of-a-fishery-part-3.html

    Nu in ultimul rand doream sa specific faptul ca exista mai multi pescari cu undita decat cei cu lansetele in Romania, dar nu o sa ii capitalizeze nimeni pe baltile de crap, cu taxe si reguli dedicate pescarilor de crap…Aceasta e o alta „greseala” pe care nu o vad corectata prea curand. Stiti cati crapisti sunt in comparatie cu numarul total al pescarilor la noi , conform unui sondaj IMAS din 2011? Sub 15%. Si banuiesc ca diferenta intre clientii potentiali si clientii actuali ai multor ape amenajate o face si faptul ca patronii de balti si /sau administratorii nu ii iau in calcule pe ceilalti pescari.
    Ma opresc aici, am scris deja multicel…

    • Felicitari pentru interventia ta, Claudiu. Ai reusit in cateva fraze sa nuantezi foarte exact ceea ce simt cei mai multi dintre pescarii nostri de crap.Daca o spuneam eu, cred ca-i iritam pe multi, faptul ca vine de la un pescar imi usureaza mult misiunea.
      Apreciez atitudinea ta transanta.

  4. In aceeasi ordie de idei, cateva exemple de ape (si de crap) tot de acolo:

    http://www.furzebraylakes.co.uk/images/popups/highviewlake.gif

    http://i286.photobucket.com/albums/ll119/mothman_photos/Redesmere/DSCF3454.jpg

    http://www.stanwicklakesfisheries.com/COOT/coot_edited-1%20(Small).jpg

    http://www.carp-lakes.co.uk/communities/4/004/006/350/914/images/4524909172.jpg

    http://www.carp-lakes.co.uk/communities/4/004/006/350/914/images/4519825840.jpg

    Nu prea vezi pontoane, nu prea vezi casute… pe multe dintre ele. Citeam tot in cartile lor, ca o buna parte sunt inchise cu gard, poarta, si paza si mai toate au parcare separata, etc.

  5. Alexandru Pavel Says: April 29, 2016 at 9:28 pm

    RESPECT domnul Florin. Am citit cu mare placere si interes toate cate ati scris aici. In viitorul apropiat imi doresc si eu sa deschid o balta de pescuit sportiv iar informatiile gasite aici pe blogul dvs. le-am gasit foarte pertinente. Voi urmari in continuare cu mare interes blogul dvs. Multumesc

  6. Sunt incepator si vă mulțumesc pentru sfaturile sincere. Rar român ca dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + 2 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.