Pumnii mei…minte nu are !

Pumnii mei…minte nu are !

Bine v-am regasit prieteni! Deplasarile prin tara din ultima luna nu mi-au mai oferit  timpul necesar pentru a mai publica pe blog in ultimul timp.


Am fost apostrofat de catre mai multi colegi piscicultori care mi-au reprosat ca ofer prea multe informatii de specialitate gratuite.


Spre surprinderea mea, acelasi repros mi l-a adus un binecunoscut administrator al unei locatii de pescuit sportiv care mi-a spus ca informatiile pe care le-a citit gratis pe blog l-au costat 2000 de euro ca sa le afle de la un specialist maghiar pe care l-a contactat in Ungaria.


Personal, consider ca fiecare detinator de balta trebuie sa aiba un minimum de cunostinte pentru ca sa nu-si bata joc de pestele pe care l-a procurat cu bani grei.


Este deprimant pentru tine ca patron si administrator sa vezi primavara  cum ti se ridica la suprafata apei cate 2-3 exemplare de crap intre 10-20 de kg /buc si alte cateva zeci de crapi mai mici si sa-i ingropi prin jurul iazului.


Unii patroni in nestiinta lor dau vina pe “concurenta” care le-a otravit iazul sau pe pescarii care i-au tinut pestele prea mult la poze.


Am avertizat inca din ianuarie ca proasta iernare a crapului care a plecat in cautarea hranei in miezul iernii cand teoretic trebuia sa “hiberneze”, consumandu-si rezervele insuficiente de grasimi (datorita suprapopularii sau lipsei hranei din toamna), va duce la pierderi grele in aceasta primavara.


Daca apa se va incalzi brusc de la 12-13 grade la 19-20 de grade si crapul va urca in reproducere fara sa aiba timpul necesar sa-si completeze rezervele de energie, pestele va avea mari probleme.


Se vor recolta si trimite probe la DSV, se va da din nou vina pe prezenta Aeromonas si Pseudomonas in apa (virusi si bacterii ), si a altor cativa paraziti, care oricum sunt comuni la 99 % din baltile noastre.


Medicii veterinari vor recomanda preventiv ca de obicei tratarea pestelui cu antibiotice (gen oxitetraciclina), pulbere hidrosolubilă.


Unii administratori disperati se vor grabi si vor investi zeci sau sute de milioane de lei pe medicamente pe care din nestiinta le vor arunca direct in apa (???) in speranta ca isi vor salva trofeele.


Mai dau un sfat gratuit. Consultati-va cu un specialist piscicol inainte de a arunca cu banii .


Un inginer piscicol a facut in facultate doi ani de ihtiopatologie. Mai are si un pic de experienta practica.


Un medic veterinar probabil ca are doar cateva notiuni elementare despre tratarea pestilor.


Am intalnit un caz in care cineva a aruncat pe apa sambetei peste 250 de milioane aruncand antibioticul in masa apei fara nici un rezultat.


Doua sute de kilograme de substanta hidrosolubila la 1.000.000 de metri cubi de apa sunt frectie la piciorul de lemn. Nu au nici un efect.


Sunt furaje medicamentoase (granulate) care contin antibioticul recomandat si care sunt administrate pestilor din lac pentru a obtine rezultate.


Doua saptamani dupa administrare nu se recomanda consumul pestilor tratati .


Oare cati dintre cei care fac pescuit sportiv au curajul ca in luna mai (cea mai banoasa din an) sa intrerupa pescuitul sau sa anunte pescarii  daca fac tratament cu antibiotice la pesti?


Sa nu va imaginati ca mortalitatile apar in absolut toate baltile din Romania.


Baltile care nu au mai fost golite de ani de zile, nu au mai fost dezinfectate, inamolite, unde germenii paraziti se simt ca la ei acasa , cu substanta oganica in exces, suprapopulate, fara sursa suficienta de apa, cu stare de intretinere proasta ale pestilor inainte de a intra in iarna, vor avea suficiente probleme incat sa provoace un oarecare stres patronilor.


” Ce, numai pestele trebuie sa suporte diversi factori de stres, patronul nu are voie? ”


Pe la toate baltile pe care le-am vizitat am constatat un singur lucru comun. Lipsa inginerului piscicol din ecuatia afacerii.


Nu am disponibilitatea sufleteasca de a dezvolta momentan acest subiect.


La una din locatiile vizitate am vazut la loc de cinste un panou pe care scria mare de tot: “Balta administrata doar de pescari sportivi fara implicarea piscicultorilor“.


Au ingropat intr-o singura luna vreo 5 tone de crap. Anul trecut la fel. Fara implicarea piscicultorilor.


De unde pana unde piscicultorii au devenit dintr-o data dusmanii administratorilor de balti…este momentan o enigma pentru mine !


Sunt preferati verii, nepotii, cumnatii tractoristi cu cateva clase de scoala in spate, incapabili sa lege doua vorbe in relatia cu pescarii, dar care sunt oamenii de incredere. Era sa uit, au o mare… calitate. Dau bine cu pumnul si asta impune respect pe balta.


Unul dintre acestia a fost cat pe ce sa omoare tot pestele din balta intrucat nu a invatat in cei 8 ani de scoala ca 1 mg =0,001 g sau 1g=1000 mg.


“Cum sa pui  inginere numai 1 gram de clorura de var la 1000 de litri de apa? Nici un se simte. Punem un kil de solutie la 1000 de kile de apa ca sa dezinfectam mai repede. Da-l in masa. Cat poate sa moara? Ce zici sefule, am dreptate, nu-i asa? “


Fiecare cu norocul lui !


 

Share

Comments

  1. Ehud ELIA Says: April 24, 2014 at 5:25 pm

    “Am fost apostrofat de catre mai multi colegi piscicultori care mi-au reprosat ca ofer prea multe informatii de specialitate gratuite.”
    La fel puteați să publicați și cartea tehnică a vreunui automobil. Nu ajunge să o citești ca să fii ferit de accidente în trafic, dacă îți dă cineva vreo mașină pe mână.
    Oricum, din informațiile mele inginerii piscicultori vor fi la foarte mare căutare într-un viitor nu tocmai îndepărtat, așa că… încă puțină răbdare :)

  2. Adrian Ilinoiu Says: April 24, 2014 at 5:55 pm

    Eleganta si stil,asa cum ne-am obisnuit,este o delectare totala sa savurez in liniste cuvintele atent selectionate si cu maiestrie asezate in propozitiile ce contureaza realistic povestirile si invataturile acestui blog.Multe multumiri si pentru aceasta postare.

    • Oachis Razvan Says: May 2, 2014 at 7:56 pm

      Fenomenul romanului priceput si cunoscator la toate este mult prea des intalnit, afectand toate categoriile sociale, incepand cu omul de rand ce-si administreaza medicamente fara a consulta medicul, si terminand cu patronul multi-milionar de echipa de fotbal.
      Daca in chestiuni minore conceptul DIY (Do It Yoursef) implicand placerea de a realiza singur ceva cu economia mai mult sau mai putin realizata este de inteles, in cazul activitatilor ce presupun investitii mari,acesta driblare a apelarii la specialisti va confirma cel mai ades vorba stramoseasca cum ca Scumpul mai mult pagubeste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + = 9

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.