Relatia patronului de iaz cu clubul de pescuit.

Relatia patronului de iaz cu clubul de pescuit.

Clubul de pescuit


Un club de pescuit dupa parerea mea este  un lucru mai aparte.Chiar denumirea lui te provoaca la respect.


Clubul de golf, clubul de vanatoare sau clubul de pescuit dau impresia a ceva exclusiv, de grup restrans si inconjurat de o aura speciala de mister.


Nevoia de apartenenta la grup este una din dorintele cele mai mari ale oamenilor.


Pentru a fi acceptat acolo trebuie in primul rand sa impartasesti regulile, valorile, aspiratiile si idealurile acelui grup.


Membrii fondatori au un rol foarte important.Ei sunt cei care scriu “constitutia” clubului.Ei sunt cei care deschid istoria acelui grup.


Notorietatea numelor implicate  va atrage sau va alunga eventualii doritori sa adere in jurul lor.


Clubul nu este doar o simpla asociatie unde se inscriu toti cei care au bani si doresc sa socializeze la o cafea.Clubul este cu cel putin trei trepte peste acest nivel.


Clubul este construit pe numele si reputatia fondatorilor.


Ei vor invita personal sa adere pe viitorii membri. Cand cei acceptati vor deveni membri cu drepturi depline, vor avea la randul lor dreptul sa dea recomandari si vor fi un fel de supervizori ai noilor membri pana la titularizare,raspunzand  personal pentru actiunile lor.Si tot asa mai departe.


Noii membri trebuie sa traiasca din plin senzatia ca fac parte dintr-un grup exclusivist la care nu au acces multi oameni.


Ei trebuie sa simta ca li s-a facut o favoare fiind acceptati acolo.Prietenii ar trebui sa-i invidieze si sa se dea peste cap sa fie admisi si ei.


Ai vointa dar nu ai putinta, asta e.Nu trebuie sa faci parte neaparat din acel club, exista pe lumea asta o gramada de asociatii.


Daca se va proceda asa, fundatia pe care se va forma viitorul club va fi una solida si sansele ca el sa existe in continuare  si peste 20 de ani vor fi reale.


Am avut marea onoare in martie 1997 sa fac parte din grupul celor zece specialisti piscicoli romani care au fost invitati sa participe la intrunirea anuala a celui mai exclusivist club de pescuit sportiv si vanatoare din Anglia.


Avea o vechime de peste 800 (opt sute de ani ).Media de varsta era trecuta binisor de 60 de ani si absolut toti aveau titluri nobiliare.


Senzatia pe care am trait-o in acea seara  nu poate fi descrisa in cuvinte.Tinuta, atmosfera de epoca, limbajul si  atitudinea lor, toate te copleseau.


Sponsorizasera cu trei milioane de lire sterine o emisiune ce urma sa fie difuzata pe Discovery legata de pescuit si vanatoare in Africa si toata echipa de productie prezenta partea ascunsa a filmarilor si filmul in original inainte de a aparea pe micul ecran.


Cum a rezistat clubul acela 800 de ani pe cand la noi dupa cativa ani el face deja implozie va rog pe dumneavoastra sa raspundeti.


Un club bun cu reputatie sanatoasa se creeaza nu intr-o zi ci in ani de zile.


In nici un caz nu schitam astazi proiectul unui club si maine pe toate geamurile magazinelor de profil sunt lipite anunturi de genul:”clubul primeste inscrieri de la oricine este interesat contra taxei de…”.


Aducerea de noi membri in club se face doar prin invitatii personale si recomandari serioase.Cel putin asa vad eu lucrurile legate de club pentru a filtra calitatea noilor membri.


Daca se merge pe principiul “multi veniti,vedem noi cine ramane”asta nu mai este club ci doar o asociatie de pescari ce incearca sa supravetuiasca si nu reuseste sa-si explice de ce nu reuseste.


Proprietarul de iaz 

Oricine ar fi proprietarul iazului el isi doreste sa faca profit din activitati ce se pot dezvolta in jurul unui lac: piscicultura, pescuit sportiv, agrement, plimbari cu barca, scufundari, privitul pasarilor, restaurante,magazine, cazari ,turism piscicol samd.


Cei mai multi proprietari vor sa faca piscicultura iar aici ma refer in principal la inginerii piscicoli care nu doresc aproape deloc sa interactioneze cu pescuitul sportiv.


Altii si-au investit banii in iazuri tocmai din dorinta de a dezvolta o  activitate de pescuit de agrement si in secundar piscicultura.


Cei care doresc sa dezvolte acest segment al pescuitului sportiv si pisciculturii au trei alternative:


-se ocupa singuri de aceasta activitate.


-concesioneaza activitatea de pescuit sportiv catre un club de pescuit contra unei chirii anuale


-se ocupa amandoi:proprietarul se va ocupa de piscicultura pentru valorificarea integrala a potentialului baltii si clubul de pescuit se va ocupa de pescuitul sportiv.


Despre ce gandesc piscicultorii despre pescari v-am spus in alt articol.Prefera sa castige mai putin, fara bataie de cap ca sunt furati,injurati pe forumuri samd.


Ei sunt buni profesionisti in ce fac si tot interesul lor se indreapta catre productia pestelui de consum.Cu totii au avut cel putin o incercare nefericita de a face pescuit sportiv.


Unii proprietari vor dori sa se ocupe ei de tot. Fac si piscicultura si pescuit sportiv.Efortul este mare dar daca stii sa gestionezi bine situatia o scoti la liman.


Altii fac piscicultura singuri si concesioneaza activitatea pe pescuit sportiv unor asociatii.Ce se poate intampla in cele mai multe situatii in acest caz,  am scris in articolul de ieri.


Astazi voi fi transant si voi arata cum vad relatia dintre mine ca si proprietar de iaz si un club ce vine la mine si imi propune sa concesioneze activitatea de pescuit sportiv.


Vorbesc aici din punct de vedere al profesionistului care stie cu ce se mananca si piscicultura si pescuitul sportiv.


Intotdeauna am plecat de la premiza ca intr-un parteneriat relatia trebuie sa fie de castig-castig.


O astfel de asociere intre balta si club poate avea efecte benefice pentru ambele parti din punct de vedere mediatic.


Un club bun poate ridica stacheta unui iaz dar la fel de valabila este si reciproca cum ca si un iaz bun poate ridica nivelul unui club de pescuit.


Partile care negociaza trebuie sa fie corecte si extrem de transante.Drepturile si obligatiile fiecarei parti trebuie sa fie cunoscute foarte bine de la inceput pentru a nu lasa mai apoi loc de interpretari.


Eu personal as verifica inainte de a merge la intalnire istoricul persoanelor cu care ma voi intalni.


Prieteni, amici pescari ,patroni de iazuri de pescuit,forumuri de specialitate sunt destule locuri de unde poti lua informatii.Daca ai informatii ca cei cu care doresti sa te intalnesti nu sunt de incredere mai bine te lasi pagubas.


Din punctul meu de vedere raspunsul este foarte simplu.Daca as face o astfel de asociere nu vreau sa castig mai putin decat imi produce balta acum, facand piscicultura si pescuit sportiv cu tot efortul de rigoare.


O asociere de genul, clubul de pescuit administreaza partea de pescuit sportiv si eu ca si patron ma ocup de partea de piscicultura iese din discutie intrucat nu va functiona.


De ce?…raspunsul este foarte simplu. Piscicultura impune tehnologie, impune furajare, impune instalare de mese de furajare, impune reglari controlate ale volumului de apa.Lucruri care inta in contradictie cu activitatea de pescuit sportiv.


M-ar impiedica sa populez si sa cresc puiet de crap care le-ar da peste cap partidele de pescuit ale pescarilor de C&R si multe altele.


Nu se poate face un asemenea bors.Vorbim de doua lucruri total diferite.


Sa presupunem ca acea balta imi produce un profit net anual de 150.000 de ron.


Banii acestia in cazul in care imi incetez activitatea de pescuit si piscicultura va trebui sa mi-i acopere clubul care va lua lacul in administrare.


Clubul poate sa produca din exploatarea baltii mele si 500.000 de ron,nu ma intereseaza.Pentru mine conteaza doar cei 150.000 de ron care trebuie sa-mi intre in buzunar in contul cedarii activitatii.


Imi reduc numarul de oameni la minimum cu aceasta ocazie care vor avea grija de baraj ,instalatiile de evacuare a apei si sediul fermei.


Pentru mine ca patron  activitatea mea la iaz inceteaza in momentul in care am semnat contractul si am primit banii.


Banii vor fi platiti inainte la semnarea contractului si nu la sfarsitul anului.


Iazul pot sa-l pun la dispozitia clubului la zero, adica fara nici un peste, caz in care clubul se va ocupa de popularea cu crap sau alti pesti.


Fiind pestele lui ,clubul va avea tot interesul sa si-l pazeasca.


Cand se termina contractul, la fel clubul imi va preda iazul pe uscat,valorificandu-si tot pestele iar banii intra in conturile lui.


Mai exista o posibilitate ca eu avand un lot valoros de reproducatori sa-l pun la dispozitia clubului.


Discutam acum in cu totul alti termeni financiari.


In prezenta reprezentantilor clubului cantarim fiecare exemplar mare (pesti peste 10 kg), il populam si ii calculam o valoare. Daca pestele valoreaza 100.000 de ron atunci clubul va depune o garantie de 50.000 de ron intr-un cont la dispozitia proprietarului.


Daca vor dispare din balta, atunci cand se va renunta la contract se inventariaza, pierderile fiind retinute din valoarea depozitului.


Daca clubului nu-i convine, nu are decat doua alternative:ori populeaza el de la zero balta ori ii ofera un pret decent proprietarului pe acei reproducatori care isi vor schimba astfel stapanii.


In acest caz chiar si patronul  daca va dori sa pescuiasca pe iaz trebuie sa se inscrie in club, sa-si plateasca cotizatia si sa respecte regulile de pescuit.


Proprietarul are in acelasi timp si obligatii nu numai drepturi.


Prin contract se obliga sa puna la dispozitia clubului acces facil cu masina la toate locurile de pescuit in orice conditii.Pentru asta va balasta drumul de acces.


Prin contract poate sa construiasca un numar de “n” toalete moderne si containere de gunoi in jurul lacului si sa asigure igienizarea lacului.


Tot prin contract proprietarul poate fi obligat sa asigure surse de apa potabila, locuri de parcare imprejmuite etc.


Clubul are obligatia ca pentu orice interventie facuta in zona lacului (amenajari maluri, constructia de pontoane, toalete suplimentare, dusuri etc) sa aiba aprobarea expresa a proprietarului iazului.


Contractul se semneaza pe maxim un an cu drept de prima preemtiune din partea clubului. La fiecare negociere plata chiriei se face in avans.


Greu de crezut ca exista un club de pescuit care are forta financiara de a indeplini toate aceste obligatii.


Cel mai simplu ar fi ca un club de pescuit sa cumpere unui asemenea iaz si atunci nu ar mai fi nici o discutie.Pot sa-si gestioneze in acest fel activitatea cum vor.


Atat timp  cat nu ai alta alternativa si vrei sa preiei administrarea de la un investitor privat atunci trebuie sa joci dupa regulile lui fara sa te superi.


Se mai poate sa existe cate un om de afaceri full de bani care a cumparat un iaz pentru propria lui distractie si care poate sa-l ofere gratis cu tot cu peste in exploatare unui club  de pescuit fara sa incaseze nici o taxa sau contra unei chirii modice.


Totul va merge fara probleme pana cand se va gasi un destept sa-i adreseze vreo injuratura patronului pe vreun forum de pescuit si atunci totul s-a terminat.In acel moment totul se va negocia in cash.


Cu unele exceptii, in marea majoritate a cluburilor de pescuit vei gasi multi oameni de calitate .


Daca vrei sa faci pescuit sportiv C&R in ferma, prezenta lor este indispensabila.


Practicand C&R pe iazul tau nu poti inchide portile cum ar face poate un piscicultor pur sange pentru a-si putea face treaba in liniste fara sa fie stresat de pescari.


Trebuie sa interactionezi cu oamenii.Ei vor recomanda la randul lor pescari de calitate pe care nu trebuie sa-i pazesti ci din contra te vor ajuta in activitatea de paza prin simpla lor prezenta pe balta.


Important este ca un club sa te ajute in activitate si nu sa-ti puna piedica.


Exista solutii de colaborare dar despre asta intr-un articol viitor.


 Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus .Restul il fac eu.

Share

Comments

  1. se pot face rezervari la acest iaz ? unde este mai exact ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 7 = 14

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.