Profesionistul in pescuit sportiv-un lux inutil?

Profesionistul in pescuit sportiv-un lux inutil?

O vorba care circula prin targ la romani spune ca oricine in tara asta poate sa vanda asigurari sau sa faca pescuit sportiv.


Experienta mi-a demonstrat ca, in ambele activitati, risti sa dai rateu daca nu ai cunostinte solide in domeniu. Altfel vei suferi amarnic invatand din greselile tale.


Am exemple personale in care o cunostinta a platit bani din buzunar pentru ca nu a incheiat o polita de asigurare asa cum trebuie, precum si proprietari de balti care au pierdut tot pestele din cauza suprapopularii iresponsabile a baltilor sau nu au anticipat pericolul inflorii algale care a dus la asfixierea in masa a pestelui.


Un piscicultor cu experienta ar avea o retinere si probabil ar  spune ca un inginer piscicol s-ar deprofesionaliza daca s-ar specializa in pescuit sportiv.


De obicei, ei plaseaza aceasta sarcina a pescuitului sportiv, muncitorilor care taie bonurile de pescuit, si atat.Cu ce urmari, ramane sa discutam intr-o postare viitoare.


Am 22 de ani de cand lucrez in aceasta bransa a piscicultorilor.Sunt unul din foarte putinii ingineri piscicoli din tara care s-au specializat in ultimii 15 ani in “arta” organizarii pescuitului sportiv.


Dupa 15 ani de experienta, pot sa subliniez  ca organizarea pescuitului sportiv reprezinta cel putin pentru mine, o adevarata arta si provocare in acelasi timp.


Bazele pregatirii au fost cursurile de specializare prin programul JICAP in Marea Britanie si vizitele de lucru facute la mai multe cluburi de pescuit din UK.


Fiind practic unul din pionierii pescuitului sportiv in 1997 in Moldova, experienta mi-am castigat-o invatand practic mai mult din greselile mele, deoarece, in acei ani nu puteam vorbi de experienta altor colegi specializati in tainele organizarii pescuitului sportiv.


Am citit la inceput zeci de reviste de pescuit la crap pe care le-am adus din UK si mi-am folosit din plin notitele luate de la cluburile de pescuit. Pe urma cand a aparut explozia de informatie pe internet  a fost mai simplu.


Am compus regulamente de pescuit, le-am adaptat, le-am tot modificat,  pana cand am ajuns la o forma cat de cat acceptabila, zic eu, care a fost preluata si de alti colegi.


Diferenta intre mentalitatea pescarului de la noi si cel englez este ca de la cer la pamant.


Daca acolo exista un adevarat cult al pescuitului, la noi nu exista nici cea mai elementara cultura a lui.


A inceput o adevarata munca de Sisif, timp de 15 ani, in care as putea zice ca am educat o generatie de pescari pe malul iazului.


Au invatat de la mine si am invatat la randul meu de la ei.


Purtam discutii personale cu fiecare pescar, in care le citeam din nou regulamentul de pe bonul de pescuit, le reaminteam normele de conduita, le explicam cum trebuie sa manevreze pestele pentru a nu-l rani, cum trebuie sa lase locul curat de pescuit samd.


Trebuie sa va marturisesc ca dezamagirile au fost crunte la inceput. Furturile de peste erau un adevarat sport national.


M-am convins ca singur nu poti face nimic. Daca nu ai oameni angajati, dedicati meseriei, mai bine te lasi pagubas.


Factorul uman este cel mai important lucru in piscicultura.


Degeaba ai tot felul de camere de luat vederi montate peste tot, daca, nu ai oameni care sa stea in permanenta printre pescari, care sa observe si sa intervina daca este nevoie.


In 15 ani de pescuit sportiv am descoperit atatea metode de a ascunde si a fura peste, incat, as putea scrie o carte despre asta.


La fel si despre folosirea metodelor interzise gen:arici,bomba,maimuta,placuta si modul lor de mascare.


Am ajuns la performanta la care imi dau seama dupa zgomotul facut in aer la aruncare, ce fel de montura este folosita pe bat.


Mii de ore de discutii cu mii de  pescari sportivi, purtate zi si noapte, a facut sa acumulez un bagaj de cunostinte,zic eu, destul de vast.


Ce asteptari aveau, ce dorinte, ce fel de peste doreau sa poata prinde, nemultumiri, frustrari, informatii legate de braconieri, informatii legate de furturi de peste, modalitati de a ascunde peste, informatii legate de paznici corupti , toate acestea le aflam discutand deschis cu pescarii.


La inceput imi notam in registre informatiile primite, pentru a le putea procesa, iar mai apoi am avut un program special instalat pe calculator.


Stiam fiecare pescar de cate ori a venit in fiecare an la pescuit, locurile unde a pescuit pe lac, numarul de insotitori, modul cum a respectat regulamentul, daca a lasat curatenie sau nu, daca era o persoana care avea tendinte de a ascunde pestele si a folosi metode interzise, numarul masinii cu care venise la pescuit si numarul de telefon.


Faceam o harta zilnica cu locul unde a stationat fiecare pescar pe iaz.


Daca aflam vreo informatie legata in special de furturi de peste, intram pe calculator, vedeam cine pescuise in acea zi in acea zona, dadeam telefon vecinilor care statusera in stanga si in dreapta lui, iar daca acestia imi confirmau informatia, potentialul vinovat primea un mesaj de atentionare pe telefon.


Respectivul era trecut in baza de suspecti iar cand revenea la balta avea parte de o primire pe cinste. La fel si cei care lasau mizerie pe iaz.


De-a lungul anilor s-a creat o relatie de incredere cu foarte multi pescari iar majoritatea informatiilor imi erau livrate direct de pe balta vizavi de tendintele de furt.


Daca nu reusesti sa pastrezi controlul acestei activitati, poti sa inchizi si sa te apuci de altceva.


Dupa 15 ani de lucru cu pescarii sportivi in iazuri private, am ajuns la urmatoarea concluzie si imi asum responsabilitatea celor spuse (ma refer  aici strict la pescuitul cu retinere de peste):


-95% dintre pescari au tendinta de a depasi cantitatile permise, scuzele fiind: nu am stiut sau nu mi-am dat seama


-90% dintre pescari se indragostesc de crapii prinsi, incercand prin toate metodele sa-i duca acasa


-90% dintre pescari au tendinta de a folosi monturi cu cel putin 3 carlige cu motivatia ca asa sunt de cumparat in targ si magazine(desi regula era cu doua carlige)


-90% dintre pescari care vor depasi limita de peste admisa, vor plasa excedentul in juvelnicele vecinilor


-70% au tendinta de a folosi monturi interzise.


-90% dintre pescari au tendinta de a se acoperi unul pe altul, in cazul producerii unor nereguli


-95% dintre pescari au tendinta de a incalca cel putin o regula dintre cele scrise pe bonul de pescuit


Daca exista vreo diferenta intre un specialist si un muncitor care taie bonuri de pescuit, raspunsul il veti da dumneavoastra.Unii proprietari de balti vor spune ca prezenta unui specialist este un moft inutil.Chestie de principiu.


( Va urma)

 

 

Share

Comments

 1. Salut,
  Trebuie sa recunosc, ca m-am regasit si eu in doua din articolele citite si nu neaparat din postura de specialist cat a omului de incredere care isi da silinta sa-si faca treaba la modul profesionist. Am fost si eu intr-o functie de conducere si am satisfactia ca am tratat in mod echidistant atat pe colegii de birou cat si muncitorii din subordine. Raman la parerea ca – daca nu ne ghidam dupa niste regulamente clare, pe care sa le aplicam pentru toata lumea la fel – nu vom obtine rezultate. Cine s-a confruntat cu asa ceva stie ce vorbesc. Clientii societatii i-am tratat la fel – nu m-a interesat ca unul are de 3 ori mai multi bani decat altul.
  Esti bun in ceea ce faci, continua. Oamenii au nevoie de experienta unui profesionist.
  Cu stima,
  Lulu

 2. Va salut,
  In discutiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu cativa patroni de balta pe care ii cunosc personal, am intalnit cam aceleasi cifre mentionate si de dumneavoastra. Cam toti au o problema cu pescarii pe care o solutioneaza nu de putine ori respingand sau limitand accesul acestorE la pescuit. E dramatic, dar eu unul imi exprim speranta ca cifrele se vor modifica in timp, si in sensul civilizarii pescarilor. As dori sa va rog ca pe viitor sa creionati si cateva posibile solutii incercate /reusite/esuate cel putin din “spatele cortinei” de catre dumneavoastra pe amenajarile gestionate.

  Cu stima,
  Claudiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + = 14

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.