Braconierii piscicoli nu prezinta pericol social ???
Daca m-as apuca sa comentez acest articol aparut astazi in Buna Ziua Iasi si pe care il redau mai jos, nu as face decat sa ma repet in ceea ce am spus deja in articolele in care am abordat problema braconajului in fermele piscicole.
In ochii legii: “braconierii nu prezinta pericol social iar noi nu avem voie sa fim mai presus de lege si sa-i consideram altfel“.
• Administratorii firmelor piscicole din comuna ieseana Vladeni trec prin momente de groaza • Zi de zi, li se intampla acelasi lucru si nu stiu unde sa mai apeleze pentru a scapa de nenorocire • Au incercat fel de fel de metode, dar fara succes • Ultima speranta si-au pus-o in Dumnezeu
Doar Dumnezeu ii mai poate opri. Aceasta este parerea unor locuitori din Vladeni. O mana de hoti fac legea in aceasta localitate. Si asta in dispret fata de politisti sau procurori. Nici macar descinderile facute de “mascati” nu i-au intimidat. Chiar si cand au fost prinsi in flagrant, furand din averea unor administratori de firma, nu si-au facut probleme. Dupa doua zile, erau liberi si isi reluasera obiceiurile. De ceva vreme, in “clubul hotilor” din Vladeni au intrat si cativa fosti puscariasi. Talharia si vatamarea sunt cuvinte care si-au pierdut intelesul pentru hotii din Vladeni.
Braconajul este indeletnicirea de baza a infractorilor
In localitate sunt doua firme piscicole, CC & C Pes si Noralex. Iazurile celor doua societati sunt ca niste magneti pentru hoti. Noapte de noapte, acestia fac legea pe iazuri, ajungand sa ii ameninte pana si pe paznici, ba chiar sa le administreze batai sora cu moartea, daca nu ii lasa sa fure. “In urma cu doua saptamani au furat un navod din curtea firmei. Paznicii erau pe apa, la control, si hotii au intrat si au luat navodul”, a declarat un angajat al firmei CC & C Pes, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru a nu avea probleme cu hotii. Pe care, de altfel, ii cunoaste foarte bine, deoarece nu sunt la prima abatere. “Sunt doi frati, Alexandru si George Bura, si alti doi frati Toparnac. Vin in gasca, arunca setci sau navoade, aduna prada si pleaca linistiti”, a declarat angajatul.
Cei de la CC & C Pes se lupta cu braconierii de peste 5 ani, de cand au concesionat luciul de apa. “Avem patru iazuri si toate sunt calcate de braconieri. Am reclamat la Politie de nenumarate ori. Dosarele lor au fost intoarse de la Parchet, pe motiv ca nu au fost bine instrumentate. I-am prins in flagrant cu peste in carute. Au recunoscut chiar ei ca l-au furat de la firma noastra. Degeaba. A doua zi au revenit pe lac la furat”, s-a plans angajatul respectiv. In cateva cazuri, hotii au avut tupeul sa intre chiar in casa administratorului de firma, pentru a-i cere socoteala.
Mai bine de jumatate din productie este furata
Patronul a angajat la un moment dat o firma de paza pentru a stavili valul de furturi. “Firma de paza era din Vladeni. Nu a avut niciun efect, de parca aveau un om printre agentii de paza. Am renuntat la ei. Am angajat un om cu arma. Acum vreo doi ani, a impuscat un hot in picior. S-au linistit cateva zile, dupa care au reluat braconajul”, a povestit angajatul. Plangerile la Politie au curs in valuri. Hotii erau chemati sa dea declaratie si atat. Intr-unul din raidurile lor, unul din paznici a vrut sa-i opreasca. Mare greseala. Omul a fost batut cu salbaticie, avand nevoie de 85 de zile de ingrijiri medicale. Dosarul, insa, zace uitat intr-un sertar al anchetatorilor. Pe unul din paznici l-au batut cu pietre. Intr-o noapte au fost prinsi in flagrant pe cand incarcau prada in carute. Politistii i-au luat ca din oala. I-au dus la sectie, le-au luat declaratii, dupa care le-au dat drumul. La inceputul lunii noiembrie a acestui an, “mascati au descins in locuintele braconierilor”. “Au gasit sute de kg de peste, arbalete si chiar un pistol. Au confiscat totul, dar dupa doua zile, fratii Bura si Toparnac erau liberi. Cica nu ar fi reprezentat un pericol social. Mai ramane sa omoare pe cineva, poate ii aresteaza”, a sustinut angajatul de la CC & C Pes. Productia anuala estimata a firmei ar trebui sa fie in jurul a 60 de tone de peste. “De abia daca adunam 25 de tone, restul este furat de cei patru hoti. De curand, au venit in sat cativa fosti puscariasi care s-au aliat cu fratii respectivi. Nu cred ca ii mai poate opri cineva”, a mentionat angajatul. Cealalta firma, Noralex, se confrunta cu aceleasi probleme, dar actionarii s-au saturat de reclamatii fara rezultat.
Filiera pestilor braconati duce pana la Iasi
Ce se intampla cu pestele braconat la Vladeni? Angajatul de la CC & C Pes a mers pe firul hotilor. “O parte din peste il vand in localitatea noastra. Am vazut profesori, sateni cumparand de la ei, chiar si la biserca au vandut peste furat. Toti stiu ca este braconat de pe iazurile noastre, dar accepta acest lucru. Daca nu ar cumpara, ar mai stopa fenomenul. Dar grosul prazii ajunge la Iasi pe diferite filiere. Am vazut persoane care le aduceau setci sau navoade in schimbul pestelui furat. Incarcau marfa si plecau sa o vanda in Iasi”, a sustinut femeia. Problema ar putea fi rezolvata de anchetatori, daca dosarele braconierilor nu ar trena atat de mult. Mai mult, anchetatorii ar putea verifica modalitatea de valorificare a pestelui braconat, sa identifice intermediarii si vanzatorii finali. Dar asta inseamna multe zile de panda si cercetari, iar timpul costa bani. Patronii firmelor de piscicultura de la Vladeni si-au pus nadejdea in Dumnezeu. “Cine sa-i mai opreasca? Doar Bunul Dumnezeu, ca aici, la noi, nimeni nu poate face nimic”, a mai spus angajatul de la CC & C Pes.
E simplu, mergem la “pretenii” americani si copiem de la ei protejarea proprietatii private. Esti la mine in curte/casa fara sa ai acceptul meu , PAC ! Nu exista alt Dumnezeu sau autoritati pentru “specia” asta !