Braconajul in fermele piscicole si cele destinate pescuitului sportiv ( 4 )
cititi si : partea 1 partea 2 partea 3
Dupa 22 de ani de activitate in sectorul pescaresc, referitor la braconaj am ajuns la o concluzie pur personala:.“Orice balta sau iaz din Romania poate fi braconat.Doar daca nu se vrea nu se va intampla acest lucru .”
Retineti ca braconajul nu inseamna doar introducerea setcilor in balta, ci si folosirea altor mijloace interzise.
Ferma piscicola.Vorbim deja despre o proprietate privata. Braconierii cu plase sunt tratati putin altfel. Infractiunea devine brusc furt din amenajarile piscicole si ar trebui tratata ca atare.
Braconierii devin HOTI si vor fi tratati ca infractori notorii. Daca hotii se vor constitui in grupuri ce ataca o ferma privata in timpul noptii atunci pedeapsa ar trebui sa se dubleze.
Viata a facut ca sa ma confrunt cu braconierii si in lacurile de acumulare din bunurile naturale cat si in baltile private.
Concluzia la care am ajuns este una absurda.Ei nu sunt considerati de catre lege pericol social iar noi nu suntem deasupra legii ca sa-i consideram altfel !!!
Ei au cele mai multe drepturi iar noi avem cele mai multe obligatii legale.
Am avut situatii de-a lungul anilor cand din cauza disperarii i-am legat de copaci si i-am lasat pana dimineata acolo, i-am bagat in portbagaj si i-am incuiat acolo cateva ore, i-am bagat in padoc impreuna cu cainii de paza sau i-am mai si altoit.
Am recurs la astfel de gesturi disperate deoarece practica m-a invatat ca singura cale de a-i tine departe de iaz este frica pe care le-o inoculezi in oase. Din pacate nu frica de lege ci frica pur organica.“Bai,nu mai merg acolo la furat ca e un tampit acolo care nu-i sanatos la cap si ne omoara.”
Stiam ca ceea ce fac nu este bine , dar cand pierzi noapte de noapte ca sa-ti pazesti pestele, si ii gasesti si a doua, si a treia oara simti ca-ti pierzi mintile.
Mi-a spus un tanar procuror: “Domnule inginer, daca mai procedati asa, s-ar putea ca sa ne insotiti pentru privare de libertate. Lasati legea sa-si faca datoria.Rugati-va acum de el sa nu va acuze.”
Ati vazut cazuri mediatizate pe la televizor cand proprietari de iazuri in disperare de cauza si-au facut singuri drepate. Au tras cu arma, i-au nenorocit cu bataia sau i-au tinut in apa pe hoti pana au intrat in soc hipotermic.
Daca dosarele nu s-ar finaliza cu obisnuitul 18 indice 1 (nu prezinta pericol social) si o simpla amenda administrativa, probabil ca braconierii s-ar gandi de doua ori inainte sa incerce din nou .
Un coleg de-al meu, inginer piscicol, imi spunea: “Domnule, dumneata stii cum imi fac eu calculele de productie. Bag atata puiet, ii dau atata mancare, imi scad pierderile tehnologice si imi da o productie de 200 de tone de peste.Impart 200 la 2, deoarece fac juma-juma cu braconierii si ma bazez pe cele 100 de tone care raman.”
Trist dar adevarat.
Am vazut un interviu cu patronul de la Doripesco in care se spunea faptul ca 50% din pretul de productie al pestelui il reprezinta cheltuielile cu paza. No comment!
De-a lungul timpului, experienta mi-a confirmat ca : “Secretul succesului in piscicultura este sa-ti motivezi si in acelasi timp sa-ti supraveghezi foarte atent paznicii”.Daca vreunul din colegii mei doreste sa ma contrazica ii invit sa o faca.
Pazeste-ti paznicii
Daca paznicii pe care ii ai nu iti sunt loiali, esti un om terminat. Daca nu ai experienta necesara ca sa simti asta din timp, atunci la pescuitul din toamna vei avea o mare surpriza.
Un paznic puternic demotivat cu siguranta ca va ceda la prima tentatie.
Am auzit patroni de balti care isi mai motiveaza paznicii platiti cu salariul minim pe economie cu slogane de genul:“Spune-ti multumesc ca aveti serviciu ca sunt zeci ca voi care asteapta la poarta.”
Daca lucrati la un patron care va motiveaza astfel oamenii din subordine, mai bine va dati demisia deoarece va asteapta o viata de chin.Va veti transforma din sef in “paznic de paznici” iar noptile va vor deveni un cosmar. Dumnevoastra raspundeti in fata patronilor pentru productia de peste iar ei tocmai v-au facut cel mai mare rau cu putinta.
Nu vei mai putea dormi linistit in patul tau ci va trebui sa te muti in barca cu paznicii.
La cursurile facute in Anglia, la un modul dedicat managementului resurselor umane am subliniat o fraza care mi-a ramas adanc tiparita in minte:“un management eficient te obliga sa conduci in functie de nevoile si asteptarile angajatilor”.
Angajatii au anumite asteptari de la tine. Daca asteptarile le sunt tradate, nu te astepta sa ai parte de loialitate din partea lor.
Daca-i respecti, te vor respecta la randul lor, daca nu…vei semana vant si vei culege furtuna.
Paza adevarata la un iaz se face cu barca care patruleaza toata noaptea tragand dupa ea o cange care va semnala prezenta eventualelor plase in apa.
A face plimbari cu masina in jurul iazului, fluturand o lanterna puternica, inseamna sa te imbeti cu apa rece ca faci un control eficient.
Nu toate setcile sunt vizibile.Unele sunt lasate pe fundul apei si tu vei trece bine mersi pe deasupra fara sa banui macar de existenta lor.
Alte setci cum sunt acele”prezervative” chinezesti de nailon sunt foarte greu de observat daca sunt puse la apa mai adanca.Nu mai vorbesc de pripoanele aruncate in apa.
Imaginati-va acum ce va face un paznic demotivat.Tu ai senzatia ca barca face paza pe lac, ca totul este in regula, dar dimineata cand vei controla cangea vei vedea ca este perfect uscata.Eventual el mai tine si de sase.
Cu multi ani in urma, un proprietar de iaz, exasperat de furturi si ineficienta pazei a decis sa externalizeze acest serviciu unei firme private din alt judet.Inarmati cu pistoale mitraliera oamenii patrulau zi si noapte atat pe uscat cat si pe apa.Braconierii pareau ca au intrat in colaps. Fermierul isi freca mainile de bucurie deoarece facuse o afacere pe cinste.
Incepuse pescuitul de toamna si negustorii de peste incepusera sa-si faca aparitia.Erau foarte multe masini la rand iar unul dintre paznicii de la firma privata predase schimbul si cauta o masina sa plece acasa in judetul X.
A abordat soferul unei masini intrebandu-l daca nu are vreun loc disponibil.Dupa ce au mai discutat cateva minute l-a intrebat pe sofer daca nu este interesat de niste crap mai mare la jumatate din pretul fermei. Dupa ce s-a gandit putin, soferul a raspuns afirmativ si au plecat in sat sa ridice marfa.
Reproducatori numai unul si unul la 4-5 kg bucata in jur de 500 de kg . S-a facut plata si sub pretextul ca merge pana la ferma sa rezolve o problema, soferul i-a spus repectivului sa-l astepte ca o sa-l preia la plecare.
Ghinionul absolut a facut ca acel sofer sa fie un inginer piscicol care avea acum o afacere cu comert de peste si care stia valoarea unui lot de rproducatori.
El s-a dus intins la seful de ferma caruia i-a aratat ce preocupari au noii sai paznici in care aveau maxima incredere. Paznicii fraternizasera cu braconierii.
In episodul urmator:Tipuri de braconieri in ferme si modul concret de actiune
PS1. Iata ce am primit de la unul din cititorii blogului pe email. Nu-mi cereti amanunte deoarece nu voi detalia cazul petrecut cu mai mult timp in urma. Am vrut doar sa va arat ca nu vorbesc pe langa subiect. Braconierii sunt prietenii nostri, ei nu prezinta pericol social. Legea a decis.
Quod erat demonstrandum.
PS2. Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog , puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus (abonare) .