Marturii din culise.Radiografia celui mai spectaculos control organizat vreodata pe lacurile de acumulare.(ultima parte)
Continuare…
Colonelul cu care tocmai vorbisem, era seful proaspat infiintatelor celebre trupe DIAS de la Bacau.
Se mediatiza intens prin mass-media locala actiunile de mare risc ale acestor trupe si eram fascinat de modul lor de interventie.
Printr-o cunostinta comuna, l-am cunoscut pe regretatul colonel Hudita si l-am intrebat daca ar fi interesat de o actiune de combatere a braconajului, de mare amploare.
Avusesem dese actiuni in zonele de risc si vedeam ca braconierii atunci cand erau in zona lor de confort nu prea respectau autoritatea uniformei organelor de control.
Se aduna tot satul care inconjura fortele de ordine, vociferand puternic, iar braconierii sareau gardurile prin fundul gradinii si fugeau cu sacii de setci, aruncandu-le pe la vecini.Se faceau atunci perchezitii si rezultatele de cele mai multe ori erau egale cu zero.
Multe actiuni transpirau dinainte si faceam deseori actiuni in care cadea doar plevusca.Greii reuseau sa scape intotdeauna.
Luasem ca pe un afront personal jignirile pe care le suferisem in timpul controlului amintit anterior iar lucrurile nu puteau fi lasate asa iar eu sunt un om care pot sa iert…dar nu uit niciodata
AJVPS -ul care avea angajati personal inarmat, nici ei nu mai puteau sa se apropie de zona Bazga-Racatau.
Tot mai multe reclamatii veneau din partea pescarilor sportivi care ne cereau sa intervenim deoarece erau dese cazurile in care erau agresati de braconieri ca dau cu undita prea aproape de plasele lor.
Le-am oferit braconierilor trei saptamani de liniste in care nu i-am deranjat cu nici un pai de la acea nefericita actiune.
Au trecut doua saptamani de la ciocnire si vazand ca nu se intampla nimic ei au inceput sa-si intinda plasele pe vechile locatii unde aveau acces la pestele cel mai bun.
Daca i-as fi lovit imediat ar fi fost doar o lovitura de orgoliu personala iar rezultatele ar fi fost nesemnificative.Trebuiau sa sangereze puternic pentru ceea ce ne facusera.
Legislatia piscicola se schimbase iar detinerea de setci se transformase in infractiune din contraventie. Se puteau face in sfarsit dosare penale pentru detinere ilegale de plase.
Prima oara primeai o amenda penala dar a doua oara daca aveai deja una, riscurile de a fi condamnat cresteau.Sau cel putin asa credeam eu pe vremea aceea.
Colonelul era un om dintr-o bucata. Cand promitea un lucru se tinea de cuvant.
L-am intrebat daca oamenii lui ar putea tine in frau o multime de vreo suta de persoane, din care vreo douazeci mai violenti, intr-un sat de braconieri.
Mi-a spus:”Dumneata i-ai vazut vreodata pe oamenii mei in actiune . Sunt in stare sa intre si in iad la ordin. Nu-ti fa probleme pentru asta. Fa planul de actiune si il discutam impreuna. Anunta-ma macar cu doua zile inainte ca sa obtin aprobarile necesare si roaga-te sa nu avem alte interventii mai serioase in alta parte, ca sa iau mai multi oameni cu mine.”
Cand erau actiuni mai mari de combatere a braconajului, se anuntau de obicei toate posturile de politie din localitatile ce margineau lacurile pentru a ne asigura protectia.
“Domnule Colonel , din experienta mea pe lacuri, pot sa va spun ca cu cat stiu mai multi despre o actiune de combatere a braconajului cu atat riscul de o rata este mai mare.”, i-am zis eu.
“Stiu, tocmai de aceea rugamintea pe care v-o adresez domnule inginer este ca nici un post de politie sa nu fie anuntat de aceasta interventie. Daca transpira ceva nu pot sa fie decat doi vinovati, eu sau dvs, iar pentru mine garantez. Vom anunta baietii de la posturi la o jumatate de ora dupa ce am inceput actiunea.”
Rezolvasem cu Colonelul problema asigurarii protectiei. Luptatorii DIAS trebuiau sa impiedice braconierii sa ne atace pe balta. Dupa experienta nefericita suflam si in iaurt.
Greul organizarii de-abia acum incepea. Pentru o conspirare deplina a actiunii nu puteam sa-mi folosesc in actiune decat oamenii in care aveam maxima incredere.
Ceilalti puteau sa aiba un prieten care la randul lui putea sa aiba un prieten samd si o frantura de informatie sa transpire acolo unde nu trebuie.
Pentru a acoperi un lac de 2000 de ha intins pe o lungime de 15 km ai nevoie de multe barci cu motor.
Daca tot faceam o actiune de amploare nu avea rost sa lovim doar o anumita zona ci trebuia sa periem tot lacul.
Pentru asta aveam nevoie de cel putin 6 barci cu motor. Trei le aveam, mai aveam nevoie de inca trei cu tot cu personal.
In doua urmau sa fie cate doi luptatori DIAS inarmati, gata sa intervina in cazul in care braconierii surprinsi pe balta ar fi devenit violenti iar in celelalte 4 cei care urmau sa perieze lacul cu ancorele in cautare de setci.
Prin natura meseriei sunt o persoana cu destule relatii. Cunosteam si pe atunci oameni din toate mediile sociale.
Mi-am convocat trei prieteni influenti la o cafea si le-am spus:
“Baieti am nevoie de ajutorul vostru. Aveti multe relatii. Vom organiza una din cele mai mari actiuni impotriva braconierilor. Am nevoie sa-mi gasiti trei barci rapide cu tot cu personal. Nu conteaza de care: fibra de sticla sau pneumatice dar sa incapa minim trei persoane in ele si sa aiba obligatoriu veste de salvare si motor . Cunoasteti prieteni care merg in delta si au ambarcatiuni rapide. Nu vreau salupe ci vreau doar barci usoare pe care sa le putem cara in maini pe o distanta de cca 50 de metri unde o sa fie nevoie. Aveti trei zile sa-mi dati un raspuns, dar sa nu cumva sa ma lasati balta.”
A doua zi primesc telefon:”Daca sunt mai mult de trei, e vreo problema? Ati mai gasit pe cineva care vrea sa mearga?…intreb eu.Da, mi se raspunde…avem in total 9 barci cu tot cu personal. Toti baietii sunt pescari sportivi care ii urasc de moarte pe setcari si cand au auzit despre ce este vorba, vor cu totii sa participe benevol.Daca e nevoie mai facem rost. Nu e nevoie am zis, e mai mult decat suficient. Nu vreau sa transformam actiunea in balci”.
Ne-am intalnit cu totii ca sa ne cunoastem si sa punem la punct unele detalii. Erau printre ei oameni de afaceri, ingineri, mecanici auto, sportivi de performanta, o adevarata gasca care avea un singur scop: distrugerea braconierilor cu setci.
Avantajul era ca toti erau pescari sportivi care deseori mergeau cu barcile la pescuit pe lacuri si cunosteau foarte bine zona.
Deasemeni cunosteau drumurile de acces auto la lac si stiau si zonele in care isi bagau plasele braconierii.
Deoarece mai aveam puncte de pescuit active, le-am spus ca atunci cand vor gasi plase, toate acelea care vor avea sigilii sa fie puse in saci separati.
Nu puteam sa le alegem selectiv care erau ale angajatilor si care ale braconierilor.
Ordinul era ca absolut toate plasele care se vor gasi pe lac sa fie ridicate, fie ele legale sau nu. Nici cea mai inofensiva setca nu avea voie sa mai ramana in apa la sfarsitul actiunii
Planul era foarte simplu. Noi cu barcile vom curata absolut tot lacul de plase. In acelasi timp ii vom retine cu ajutorul trupelor DIAS pe braconierii aflati cu barcile pe apa.
Ceilalti de la DIAS care se aflau in sat urmau sa ii impiedice pe ceilalti braconieri de pe mal sa plece cu barcile in larg spre noi pentru a ne intercepta.
Erau mai multe drumuri de acces auto catre lac unde trebuia sa ajungem cu barcile cu motor.
Am mers in recunoastere cu baietii si am stabilit fiecaruia zona de competenta.
Doua barci cu motor insotite de politisti urmau sa plece de la padurea de la Gioseni, unde stiam ca este o grupare puternica de ilegalisti.
O barca urma sa dragheze canalul de fuga si toata coada lacului iar o barca urma sa coboare pe langa mal pana in zona Bazga-Profor.
Pe malul celalalt, in zona Cleja intrau alte doua barci cu motor, una dragand zona de coada si acordandu-i sprijin celeilalte aflate in zona malulului opus, in cazul in care ar fi fost probleme .
Cealalta barca se pozitiona in mijlocul lacului urmand sa supravegheze zona de acolo.
Alte doua barci cu motor urmau sa intre din zona pompe- Ghe.Doja. Aici era o portiune mai dificila deoarece barcile trebuiau sa fie urcate manual pe un dig foarte abrupt si apoi coborate la apa.
Fiecare barca de aici urma sa aiba cate doi luptatori DIAS la bord. Barcile cantonate aici trebuiau sa se indrepte rapid spre zona Bazga Racatau pentru a retine orice ambarcatiune ilegala de pe apa si apoi sa anihileze orice incercare a braconierilor de a intra pe balta.
Inca doua barci trebuiau sa plece din Zona Pompe Racaciuni direct spre Bazga Racatau, dragand tot lacul din zona.
Patru barci de fibra urmau sa plece de la Barajul Racaciuni, pe langa padurea de la Livada Racatau direct in fieful braconierilor, unde fusesem sechestrati in urma cu ceva timp in urma.
Grosul trupelor DIAS urmau sa mearga cu masinile pana sus in sat pe unde coborau braconierii in zona plajei unde aveau localizate pirogile.
Rolul lor era de a bloca plecarea braconierilor pe apa si de a linisti rudele prea vocale ale braconierilor.
Aveam patru sarcini de executat:
-blocarea braconierilor pe mal in cazul cand ar fi dorit sa vina in sprijinul celor din larg,
-prinderea in flagrant a celor de pe apa ,
-confiscarea tuturor plaselor de pe apa,
-distrugerea tuturor barcilor artizanale.
Planul arata foarte bine pe hartie, fusesem deja in recunoastere dar mai aveam o mare problema pe care trebuia sa o rezolv. Cooptarea unor procurori in actiune deoarece doream sa se faca perchezitii la toti suspectii pe care ii stiam detinatori de plase de pescuit.
Ii stresam in fiecare zi pe cei de la statia meteo Bacau, rugandu-i sa-mi spuna cum va fi vremea in urmatoarele zile.
Am reusit sa obtin mult asteptata audienta la prim procurorul de atunci, i-am explicat ce dorim sa facem impreuna cu politia si a promis ca ne sprijina cu doi tineri procurori in actiune.
Totul era pregatit de acum. Norocul era de partea noastra caci cei de la meteo confirmasera vreme excelenta pentru toata saptamana, fara pic de vant.
Impreuna cu colonelul Hudita si procurorii s-au stabilit ultimele detalii.Ne-am sincronizat ceasurile, s-au stabilit orele cand se vor aseza ei pe pozitii si ora cand vom intra noi cu barcile in zona.
Pastrasem legatura in permanenta si cu ceilalti baieti carora le sugerasem sa nu-si faca planuri pentru urmatoarele zile.
Ne-am intalnit cu totii si le-am trasat inca o data sarcinile si orele cand fiecare trebuia sa intre cu barca pe apa. Am stabilit punctul de intalnire la 12 noaptea la iesirea din com.Nicolae Balcescu spre Adjud.
Doi dintre baieti care aveau firme de transport au sponsorizat actiunea cu patru camioane in care am incarcat o parte din barcile cu motor.
Unul dintre baieti a spus ca vine cu un autobuz.
M-am uitat la el si i-am zis: “Ai inebunit, ce sa facem cu un autobuz? Pai, braconierii pe care ii prindem cum ii ducem la politie? Nu ma gandisem la asta.OK. Daca tii neaparat , ia-l cu tine”, i-am zis.
M-am dus atunci la Marius,un bun prieten al meu si i-am soptit:
“Mai ai aparatul ala de sudura cu autogen. Da, dar ce vrei sa faci cu el ? …Pune-l preventiv in camionul cu barca. O sa vezi tu maine dimineata ce fac cu el.”
Am plecat cu totii sa tragem un pui de somn inainte de marea actiune.
Suna telefonul. Un amic de la presa: “Ce faci sefu, organizezi mega actiune si pe noi nu ne anunti.Venim si noi sa tragem cateva cadre! ”
Am ramas blocat. Cineva din grup nu-si putuse tine gura.
N-am mai putut adormi, gandindu-ma ca asa cum aflasera baietii de la presa, puteau din gura in gura sa afle si braconierii si actiunea organizata cu atata migala sa se transforme intr-un fiasco.
Din fericire temerea nu s-a adeverit.
La miezul noptii o adevarata armata ne-am intalnit la iesirea din Nicolae Balcescu.
Printre ele si trei masini de la presa. Corespondentii locali de la ProTV, Antena1 si Prima, daca imi mai aduc bine aminte.
A mai fost alertat si postul de politie de la Racaciuni unde erau niste politisti de toata isprava condusi de dl.Hrostea unul din cei mai buni politisti din judet.
Patru camioane, un autobuz, 8 jeepuri care tractau barci cu motor dupa ele, vreo 10 autoturisme, ne-am urnit si am plecat spre locurile stabilite.
Doua barci, politisti si personal de insotire au facut stanga, au traversat barajul de la Galbeni si au plecat pe langa canalul de fuga la padure la Gioseni.
Patru barci si politisti au facut stanga la Cleja pentru a-si ocupa pozitiile la draglina si statia de pompare de la Ghe. Doja.
Pe drum ne-au depasit si baietii de la DIAS, cu toate sirenele masinilor puse in functiune.
La postul de Politie de la Racaciuni ne-am intalnit cu totii si am stabilit ultimile detalii, dupa care cei de la DIAS si procurorii au plecat sa-si ocupe pozitiile intr-o locatie din apropierea zonei care era vizata pentru control, urmand ca eu si celeilalti oameni sa plecam din zona statiei de pompare Rastoaca si barajul Racaciuni pentru a inconjura perfect lacul.
Ne-am ocupat in liniste deplina locurile, am descarcat barcile si ne-am echipat de razboi.
Cei de la presa ma rugau sa las cate un cameraman in fiecare barca sa filmeze actiunea. Asta nu intra in plan.Trebuia sa las pe mal trei oameni care imi erau absolut necesari in actiune.
A trebuit sa mai aduc o barca de la un punct de pescuit din zona, pe care nu-mi doream sa-l implic in actiune.Era a 13 barca…numar cu ghinion dar nu si pentru mine.
Am verificat prin telefon daca celelalte echipaje erau pe pozitie. Afara era o noapte splendida cu o luna plina care lumina ca ziua.
Cu totii raportau ca in zona lor observa activitate pe apa, semn ca nimic nu transpirase.
Stiam ca pe la ora 3 braconierii intra pe apa sa-si recolteze plasele deoarece pe la 6 veneau primii negustori dupa peste.
La ora 4.00 s-a dat semnalul: “Toata lumea intra pe apa”.
S-au pornit motoarele la barci si am plecat usor.
Ceva nu anticipasem. Cameramanii de la TV se ridicasera in picioare in barca ca sa filmeze si intrucat nu vedeau mare lucru si-au aprins proiectoarele, luandu-ne total prin surprindere
Imaginati-va prieteni, noi supercamuflati, mergand usor ca niste ninja pe apa, luminati mai ceva ca in studiouri si vizibili de la kilometri distanta.
Luminile ne-au desconspirat pozitiile si a trebuit sa forjam motoarele pentru a ajunge foarte rapid in punctele trasate.
La un moment dat am vazut in departare semnalele luminoase ale masinilor baietilor de la DIAS, semn ca intrasera deja in sat si se pusesera si ei in pozitii.
Imaginati-va acum 13 barci cu motor care si-au aprins simultan proiectoarele in cautarea braconierilor pe balta. Momentan setcile nu ne interesau, aveam timp pentru ele mai tarziu cand se lumina afara. O adevarata vanatoare de oameni.
Opt barci cu braconieri au fost gasite in flagrant pe apa, alte barci au fost gasite abandonate pe mal cu plase prin ele, semn ca se speriasera cand au vazut reflectoarele de la camere si fugisera.
O barca cu trei indivizi incercau sa scape vaslind la trei randuri de vasle. Dupa ce au fost somati de mai multe ori sa opreasca,un luptator de la DIAS le-a aruncat doua petarde in fata barcii. Tromba de apa si zgomotul facut, i-a paralizat de frica.
Parca fusesera doua mine antisubmarin din filme. Au ridicat instantaneu mainile in sus spunand: “gata nene, ne predam”.
Prezenta celor de la DIAS alaturi de noi ne oferea o siguranta absoluta.
Usor, usor, toti braconierii gasiti pe apa au fost abordati, mutati in barcile noastre , dusi la mal si predati celor de la DIAS.
Se luminase de ziua, si pe mal la Racatau unde de obicei era mare harmalaie cand se facea cate un control acum era liniste deplina.
Nu cred ca s-au trezit… mi-am zis in sinea mea. Cand m-am apropiat am inteles care erau motivele: mascatii de la DIAS cu pistoalele mitraliera in mana ocupasera deja punctele strategice.
Cei mai vehementi braconieri care in urma cu cateva saptamani in urma erau zmeii zmeilor erau deja incatusati cu fetele in jos, muscand tarana.
Baietii nu glumeau. Cum deschidea cineva gura cum era secerat, incatusat si pus in grupul de recalcitranti. Vorba putina, actiune multa.
Am plecat apoi cu inca doua barci sa periem zona de la Posada. Cand am inceput sa tragem primul sir de plase afara din apa, au inceput de pe creasta dealului sa cada bolovanii.
In barci cu noi erau doi baieti de la DIAS care au anuntat imediat prin statie ca suntem atacati cu pietre de pe deal.
Ne-am lipit de perete sa nu ne loveasca pietroaiele si imediat am auzit prin statie ca autorii au fost prinsi. Erau pustani de 12-13 ani.
Eram foarte multi pe apa, aproape ca ne incurcam unii pe altii. Am delegat atunci ca 5 barci cu motor sa tracteze toate barcile de lemn gasite si sa le ancoreze unele de altele in mijlocul apei.
Incepand cu orele 6 au inceput si primele perchezitii care au continuat pana la amiaza.
Cred ca daca controlau tot satul probabil ca ar fi facut la toti dosare penale pentru detinere ilegala de setci.
Pe lac, recolta de plase depasea orice imaginatie. Baietii din coada lacului daduse peste o noua grupare de braconieri in formare si politia le facea deja dosare.
Am dat dispozitie ca toate barcile noastre, atunci cand vor termina de strans plasele gasite sa se adune in mijlocul lacului unde erau aduse si legate rand pe rand barcile artizanale gasite abandonate la mal. Se crease o mica insula formata din barci acolo.
Cred ca in total erau peste 20 de barci. Lipsea insa cel mai important trofeu. Prietenul nostru Nautilius. Parca intrase in pamant.
Peste 15 oameni il cautam in zona malului, dar nu reuseam sa-l zarim.
Stiam ca era pe undeva pe acolo.
La un moment dat a sunat telefonul mobil si una din sursele mele locale, vazand ca orbecaim degeaba, m-a dirijat prin telefon direct spre locul unde era ascunsa barca de fier.
Intr-un mic golf mascat de vegetatie, era sapata o gaura ca un garaj in mal, unde intra perfect barca.
Intrarea era captusita cu crengi si liane facand locul perfect natural, imposibil sa dea de banuit unui ochi neavizat.
Misiunea era indeplinita.Nava amiral a flotei braconierilor a fost capturata.
Se facuse amiaza si la un moment dat a fost solicitata prezenta autobuzului.
Toti braconierii care fusesera gasiti cu plase pe balta, cei care fusesera descoperiti in urma perchezitiilor cu plasele acasa si recalcitrantii au fost dusi la Postul de politie de la Racaciuni, unde s-au continuat cercetarile.
Usor,usor ne-am retras catre barajul Racaciuni unde se adunasera toate masinile noastre, remorcand dupa noi barcile braconierilor pline cu plase, in frunte cu nava amiral,Nautilius.
Cativa dintre baietii care ne ajutasera in control sarisera putin calul.
Urand atat de mult setcarii si setcile, atunci cand scoteau plasele din apa, indiferent daca erau marcate cu sigilii sau nu, le-au taiat bucati cu cutitele.
Am tras barcile pe mal si am inceput operatiunea de selectatare a plaselor marcate de cele nemarcate. S-au descoperit aici inclusiv setci furate de la angajatii de pe lacurile de pe Galbeni si Sascut.
Nautilius a fost tras pe mal si aparatul de sudura cu autogen si-a intrat in paine. Cinstea de a-l face bucati i-a revenit angajatului care in urma cu cateva saptamani fusese pradat cu ajutorul lui.
Plasele au fost incarcate intr-un camion deoarece erau considerate corpuri delicte, duse si descarcate in curtea postului de politie.
Barcile au facute bucati cu ajutorul drujbelor si in masura in care au ars au contribuit la unul din cele mai frumoase focuri de tabara.
Intrucat cei care au participat la actiune au refuzat orice recompensa baneasca legata de efortul uman, deranj, consum de carburant, masini blocate samd, tot pestele gasit deja mort in plase a fost impartit frateste la toti participantii civili.
Ajuns la postul de politie unde asteptau toti braconierii pe sala sa intre pe rand la dat declaratii(printre ei si fosti pescari angajati), le-am zis doar atat: “Cine seamana vant culege furtuna, prieteni. Astazi a fost doar inceputul. Partea a doua o voi decide in functie de actiunile voastre viitoare.”
Asa s-a incheiat una dintre cele mai spectaculoase actiuni de combatere a braconajului din judetul Bacau pe care intamplator am organizat-o in anul 2001.
Douazeci si trei de barci artizanale din lemn distruse, Nautilius la fier vechi,sute de plase confiscate peste 35 de dosare penale facute pentru braconaj si detinere ilegala de plase.
” Respect trupelor DIAS pentru modul profesionist cum au actionat in acea misiune. Dumnezeu sa te odihneasca in pace, colonele Hudita.”
( Sfarsit)
Daca veti dori ca pe viitor sa fiti informati cand va apare o noua postare pe blog puteti sa va scrieti adresa de email in coltul din dreapta sus .Restul il fac eu.
Buna actiune si frumoos povestita!
Da, buna actiunea. Si dupa ceea ce s-a mai intamplat? Cum stau lucrurile astazi?
Ce sa se intample.Braconierii,marea majoritate au primit amenzi penale si nu administrative.Au dat comenzi de barci si atelierele de tamplarie au lucrat non stop.Comerciantii de plase au primit comenzi uriase.
Cinci dintre ei au facut cereri de angajare dar nu au primit OK-ul.
Dupa circa o luna treaba intrase in normal din punct de vedere al braconajului singura diferenta fiind ca se furau doar intre ei si nu mai atacau punctele noastre de lucru.
La sfarsitul lui 2001 experimentul a luat sfarsit,considerandu-se ca nu se merita investitia in pescuit industrial.Faceam mai mult politie piscicola si asta nu era rentabila din punct de vedere economica.
Astazi braconajul probabil ca este la fel de mare ca si atunci.Exista totusi si persoane particulare care lucreaza si legal luand autorizatii de pescuit industrial de la ANPA.
Impresionant ! Sa poti organiza si deplasa o mica armata fara ca braconierii sa o vada decat in ultima clipa, e cu adevarat impresionant.