Cine sunt braconierii? Braconajul in lacurile de acumulare.(3)
Cititi aici partea intai si partea a doua a articolului
De ce se braconeaza pe apele din bunurile naturale?
Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu…fiindca se poate, accesul este facil …si…le pazeste… statul roman!!!
Pe o balta privata daca nu ai aranjat deja cu paznicul, s-ar putea sa ai niste surprize extrem de neplacute.Pe bunurile naturale nu prezinti pericol social.
Pot scrie lejer o carte de 500 de pagini referitoare la acest fenomen, dar ca sa nu va plictisesc voi incerca sa sintetizez la mai putin de o pagina.
Sa nu va imaginati ca cei care braconeaza sunt doar niste rromi analfabeti, niste tarani inculti sau niste recidivisti in cautare de surse de venit. Nici pe departe.
Sa nu va imaginati ca fiecare somer de la oras isi va cumpara o setca si va pleca la braconaj, ca sa castige un ban.
Fiecare lac are particularitatile lui. Sunt lacuri marginite de localitati unde curtile oamenilor aluneca pana pe malul apei.
Aici majoritatea cetatenilor considera o obligatie cetateneasca detinerea unei plase de pescuit in podul casei.
Exista asa zise clanuri riverane baltilor la care au aderat mai multi indivizi localnici, si care au zone bine delimitate unde isi intind plasele. Acestia sunt braconierii profesionisti care au facut o afacere si traiesc doar din asta.
Clanurile nu se suporta intre ele dar se tolereaza. Unele zone de pescuit sunt foarte profitabile si atunci incepe lupta pentru ocuparea lor.
Sunt frecvente cazurile cand disputele se trateaza direct pe ulitele satului cu ajutorul batelor, furcilor si tapinelor.
Clanurile au barci mai performante, dotate cu trei randuri de vasle a caror viteza ar umple un Veterok rusesc de rusine si care impun respect pe balta. Ei fac noaptea de paza la plase cu randul pentru a impiedica furtul lor de catre concurenta.
Printre ei mai sunt aciuati diversi indivizi tot din sat care cu o pneumatica mai intind si ei cate o plasa. Totul este sa mergi pe sest ca daca te lauzi ca ai o plasa noua cu care ai prins peste,veteranii iti inghit zona cu tot cu plase.
Imagini de la una din cele mai frumoase actiuni de combatere a braconajului pe care le-am organizat pe lacul Racaciuni Bacau in anul 2001 impreuna cu trupele DIAS, 2 procurori si mass media.Au fost nu mai putin de 13 barci cu motor care au periat lacul in cautarea setcilor. A fost ultima actiune organizata de mine.
Altii mai versati, cheama braconieri cu staif de la oras, detinatori de scule noi de pescuit pregatite sa atace vreo crescatorie si ii primesc pe langa ei. Dupa cateva zile , in timp ce sefii stau la o sticla de vodca, noaptea toate sculele orasenilor dispar alaturi de alte scule ale clanului. Diversiunea este gata. Vina este aruncata pe umerii clanurilor vecine, se jura razbunare, orasenii se retrag cu coada intre picioare. Sile, omul de incredere scoate toate plasele furate, ascunse dupa o gluga de coceni si i le arata sefului. I-au facut pe fraieri si s-au ales cu plase noi in valoare de 5000 de Ron. Asa se scrie istoria pe balta.
Vine cate un sfrijit care a consumat vreo doua sticle de vodka,ocheste o barca mascata in boscheti si pleaca plin de curaj sa ia o mancare de peste de pe un sir de plase a unui clan oarecare. Ii vine greu sa ia doar pestele si pleaca cu tot cu plase.
A doua zi incepe razboiul intre clanuri. Batai ,acuze, plasele se completeaza precum bocancii in armata iar dupa cateva saptamani totul intra in normal. Asa decurge treaba de zeci de ani si a devenit o rutina.
Incep deja sa se contureze trei tipuri de braconieri:profesionisti, amatori si superamatori..
Braconierii profesionisti au in dotare zeci de setci si traiesc doar din pescuit, prin vanzarea pestelui prins. Amatorii care au cate o plasa si o pneumatica, pescuiesc doar pentru consum propriu si eventual pentru rude sau vreo obligatie, cum le place lor sa spuna.
Cine mai este tentat sa braconeze?
In general toti cei care au activitati pe langa malul apei , respectiv: balastiere, stani, crescatorii de animale, afaceri de legumicultura sau agricultura pe langa lacuri si au paznici care isi mai completeaza astfel veniturile.
Daca tot stau toata ziua pe acolo de ce sa nu se bucure si ei de un peste.Nu vreau sa mai vorbesc de unii angajati de la barajele de acumulare care faceau tot felul de manevre periculoase pentru a atrage pestele in fata portilor(deversari bruste de scurta durata urmate de oprirea imediata a portilor).
Am intalnit in decursul anilor si lume buna braconand.
Erau mai multi prieteni pescari plecati sa se distreze la pescuit sportiv iar ziua neprinzand nimic si-au intins o setca la misto. Noaptea cand am ajuns la ei li se parea ceva normal sa prinda un peste pentru gratar, bagand o plasa. Mi s-a intins o legitimatie in fata, am ingitit in sec si am plecat mai departe.(vorbim de anii 1993- 1995).
Am intalnit si primari, secretari, cadre active si inactive, cadre din ministerul public, profesori, ingineri, directori, patroni de firme, care habar n-aveau sa intinda o plasa dar se incapatanau s-o faca doar din dorinta de a face un peste la gratar pe malul lacului de acumulare alaturi de prietenii care-i acompaniau la un sprit.
Am intalnit inclusiv un bunic de 81 de ani cu vreo trei stranepoti de 10-12 ani ce intinsesera o setca de vreo 30 de metri intr-un refugiu al Siretului.
Am intalnit si un cuplu mama-fiica, 60 respectiv 35 de ani,romance, care se chinuiau cu un ciuruc de setca sa prinda un peste in timp ce pe mal ii asteptau flamanzi vreo patru copii cu varste intre 2 si 7 ani ca sa le ofere ceva de mancare.
Sunt cateva exemple pe care mi le amintesc acum, ca sa va faceti o parere despre cine sunt braconierii nostri.
Pot fi numiti ei braconieri in adevaratul sens al cuvantului? Legal da deoarece simpla detinere a unei plase de pescuit ar trebui sa te catalogheze drept braconier.
Am intalnit odata o persoana care avea o situatie materiala foarte buna ce-si putea permite sa cumpere orice cantitate de peste de la orice supermarket. Mi-a marturisit ca adrenalina era cea care il impingea sa intre cu o plasa in lac. Teama de a fi surprins cu o setca ii oferea o stare aparte!!!
Am urmarit cateva saptamani niste braconieri de la oras care faceau ravagii pe lacuri. Isi schimbau in fiecare seara locatia. Era foarte greu sa-i prinzi asupra faptei intrucat fiecare braconier care se respecta nu va recunoaste in veci ca plasele pe care sta cu mana sunt ale lui. Am hotarat ca singura cale este sa-i prindem cu plasele in masina si sa-i bagam la detinere ilegala de plase. S-a organizat filtrul cu politia si pe dig si am oprit masina burdusita de plase. Declaratia pe care a dat-o soferul am s-o tin minte toata viata.
“Domnilor, ma plimbam cu prietenii mei pe dig cu masina cand la un moment dat am vazut o gramada in mijlocul digului. Am crezut ca este un om cazut, asa ca am oprit masina. Cand colo ce sa vezi, 4 saci de plase si o barca desumflata iar in zare am vazut 3 persoane fugind. Le-am incarcat in masina si am plecat, urmand sa le predam organelor de politie de la cel mai apropiat post.Va rog frumos sa le luati in custodie si sa gasiti proprietarii”.
Au fost cei mai simpatici si cei mai destepti braconieri pe care i-am intalnit in toata cariera mea. Cu totii au primit NUP.
S-au facut sute de dosare penale braconierilor in decursul anilor.
Invatasem ca pe o poezie raspunsurile dosarelor. Articolul 18 indice 1. Adica nu prezinta pericol social .O mica amenda administrativa si a doua zi o lua de la capat, bineinteles dupa ce completa sculele confiscate cu plasele de la alti braconieri.
Iar noi ne riscam vietile ca prostii incercand sa facem putina ordine.
Eram in biroul procurorului si ma uitam pe fata braconierului care in urma cu o saptamana sarise cu toporul la mine si sparsese capul unuia dintre colegii mei cu o piatra. O transformare radicala de milog cuprins de remuscari false,umil pana la Dumnezeu, plangand in hohote care a impresionat-o pana la lacrimi pe procuroare. A primit 18 indice 1. Nu prezinta pericol social.
In acea noapte masinii mele i s-au taiat toate cauciucurile si a fost zgaraiata de jur imprejur cu un cui.
Am stat ani de zile si m-am gandit ce ar putea diminua acest fenomen. Aveam peste 250 de braconieri cu vechime in evidenta iar cei pe care ii gaseam in controale erau mereu altii. Oare unde greseam?
S-a lucrat in combaterea braconajului doar pe eliminarea efectului si nu s-a cercetat niciodata cauza care determina acest comportament. Rezultatele au fost doar mediatice. Lumea care citea ziarele era multumita, ne felicita, ne spuneau sa nu ne oprim. Dar fenomenul crestea in amploare. Au trecut 15 ani de atunci si nimic nu s-a schimbat. A crescut o noua generatie de copii in acele zone, dar …
In 1997 am avut sansa specializarii in Anglia si apoi am fost transferat la alta ferma, lasand bataliile pe seama altora. Dupa 7 ani de haiducie aveam satisfactia ca facusem putina ordine intre braconieri prin punctele de pescuit create si prin faptul ca pestele nu se mai livra pe piata neagra ci era colectat si vandut prin magazinele autorizate ale societatii.
Privesc cu sincera admiratie entuziasmul tinerilor de la CRE Bacau condusi de inegalabilul om care este Gabi Gritcu in actiunile de combatere a braconajului. Sunt fascinanti. Astfel de grupuri de control ar trebui sa existe pe fiecare lac iar controalele sa fie facute nonstop, zi si noapte, sprijiniti de autoritati.
Dar daca tu prinzi un braconier de zece ori la braconat si iti rade de fiecare data in nas deoarece nu i s-a intamplat nimic atunci este o problema de sistem. Prima oara primesti avertisment baiete iar apoi stai inauntru la racoare sa meditezi la ce-ai facut.Dar daca el primeste doar 10 amenzi administrative consecutive deoarece a braconat de fiecare data cu setci atunci este o mare problema .
In acest mod peste 20 de ani copii voluntarilor de acum se vor lupta cu copiii braconierilor de acum.
Un singur inspector piscicol lipsit de dotarea tehnica necesara ce raspunde de combaterea braconajului pe mai multe judete, inimosii de la CRE si prezenta sporadica a politiei si jandarmeriei nu vor putea impiedica perpetuarea acestui fenomen, cel al braconajului cu setci.
Sunt enclave cu braconieri in care nimeni nu are curajul sa intre decat insotiti de trupele speciale.
Ati vazut ca cei care braconeaza sunt oameni din toate categoriile sociale care au diverse motivatii: unii sa castige cat mai multi bani,unii ca sa asigure hrana familiei, unii din distractie ,unii pentru adrenalina samd.
Mentalitatea se va schimba prin educatie. Educatia pentru protectia mediului trebuie inceputa nu din clasa intai ci de la gradinita.Copilul sa-si traga parintele de maneca si sa-I spuna ca gresteste daca-l vede ca incarca caruta cu setci ca sa plece la pescuit.Un mare castig ar fi ca macar copii de astazi sa nu mai braconeze in viitor.Dar incep sa spun prostii asa ca ma opresc aici…visez cu voce tare.
Atata timp cat unui tip educat cu studii superioare i se pare normal sa bage o setca in apa ca sa prinda un peste, ce pretentii poti sa ai de la un braconier care a renuntat la scoala in clasa a treia.
PS Ma opresc aici din scris fara sa mai abordez problema braconajului cu aparatul electric,crasnicelor si a braconierilor cu undita.Poate peste cateva saptamani.Va rog sa-mi iertati eventualele greseli de ortografie dar trebuie sa ma intelegeti ca sunt un tip practic, obisnuit sa faca un lucru si nu sa scrie despre ce ar trebui facut.Nu sunt un povestitor si nu mi-a placut niciodata sa scriu la calculator dar trebuie sa o fac si pe asta. Aici macar nu trebuie sa ma feresc de pietre si ghioage. Ma ating doar comentariile voastre care uneori ma dor teribil. Pace voua!
Data viitoare va apare un post destul de interesant zic eu: Cine braconeaza amenajarile piscicole si lacurile de pescuit sportiv
Salut. Ai un site foarte ingrijit. Poti sa-ti promoezi acest site adaugandu-l in pagina de anunturi gratuite pe viata, http://www.taman.ro Asa beneficiezi de expunere si promovare gratuita. Multumesc!
oare unde as gasii mai multe detalii pe aceast subiect?
Ce fel de detalii?
Din pacate problema braconajului piscicol capata amploare in fiecare zi. Insa sutele de kilometri de plase nu vor fi vazute niciodata de autoritati. Pt ca, mai curand, sunt luati in vizor pescarii sportivi. Perioada de prohibitie si asa destul de lunga e un calvar. Politie, jandarmerie, ANPA, si tot asa fugares zi-noapte pescarii si impart amenzi cu nemiluita si osande omului cu un bat si un carlig. Omului cu 3 bete poate. Iar intre timp, in aceeasi perioada de prohibitoe setcile prietenilor braconieri brazdeaza laciurile in lung si in lat. O modaliate de a scalda mizeria si dr a spunr ca se face treaba. Acum s-au pus zeci de oprelisti pescarilor sportivi. Pe diguri numai bariere. Pentru pescarii simpli – un chin. Pt braconieri un ajutor nesperat din partea autoritatilor si posibilitatea de a-si extinde arealele de “vanatoare”. Daca e lege sa fie pentru toata lumea! Ori daca nu, dintre doua rele, care e raul cel mai mare? Braconajul la sigur cu zeci si sute de kilometri de plasa sau braconajul cu 4 lansete al unui pescar sportiv care azi poate prinde, dar care maine, poate nu? Si de pe urma caruia castiga si patronii de magazine specializate? Astept cu interes opiniile dvs! Multumesc!